Aanvoer damwandplanken over water voor de bouw tweede sluiskolk bij Eefde

Voor de bouw van een tweede sluiskolk bij Eefde wordt in de week van maandag 26 februari 2018 een tweede lading met damwandplanken per schip aangevoerd. Wat merken omwonenden en schippers hiervan?

Aan- en afvoer van materialen via het water
Om de hinder van de uitbreiding Sluis Eefde voor de omgeving te beperken voert de aannemer Lock to Twente bijna 90% van de bouwmaterialen aan en af via het water. Hiermee wordt extra bouwverkeer door het dorp Eefde beperkt. Zo worden de damwandplanken via het water aangevoerd. In januari 2018 kwam een eerste lading damwanden binnen, nu dus een tweede. Rond vrijdag 9 maart 2018 verwacht de aannemer een derde lading. Per keer worden damwandplanken met een gewicht van ongeveer 1.000 ton aangevoerd. Wanneer de voorraad damwandplanken bijna op is, komt er een nieuwe lading. Tot en met oktober 2018 gebeurt dit ongeveer eens in de 6 weken.

Hinder voor omwonenden en schippers
Omwonden ondervinden van het vervoer over het water geen hinder. De hinder voor schippers proberen wij zoveel mogelijk te beperken. De schepen die materialen komen laden en lossen maken gebruik van de sluis op minder drukke tijden om lange wachttijden te voorkomen. Voor het laden en lossen is aan de kant van het Twentekanaal een deel van de kade ten noorden van de sluis gereserveerd. Het gaat om 135 m van de in totaal 1.000 m kade. Wanneer de laad- en losplaats niet wordt gebruikt, kunnen schippers dit deel van de kade gebruiken als wachtplaats.

Veranderingen voor schippers bij Sluis Eefde
In totaal is er 1.000 m kade bij de sluis. Aan de noordzijde van de sluis aan de kant van het Twentekanaal is de aannemer nu aan het bouwen. Het bouwterrein is met hekken afgezet. Deze hekken staan ook langs een deel van de kade. Op dit stuk konden schepen wel aanleggen, maar in verband met de veiligheid niet aan wal. Schippers hebben echter aangegeven dat het niet veilig voelde als ze niet aan wal kunnen. Daarom heeft de aannemer langs het bouwterrein een onverhard looppad aan de walzijde gecreƫerd, zodat schippers, bemanning en familieleden in ieder geval te voet aan wal kunnen komen.
Situatie schippers bij Sluis Eefde in 2018 en 2019
De situatie voor schippers zal in 2018 en 2019 meerdere keren veranderen. Op de borden bij de sluis geven we aan waar op dat moment de wacht- en opstelplaatsen zijn. Ook geven we ter plekke aan waar schippers wel en niet aan land mogen. Wilt u meer weten over de wacht- en opstelplaatsen bij de sluis? Bel dan naar de Landelijke Informatielijn 0800-8002 of vraag het aan de sluiswachter.
Planning bouwen tweede sluiskolk in Eefde
In 2018 en 2019 zijn we bezig met het bouwen van de tweede sluiskolk. In 2020 vindt er groot onderhoud plaats aan de huidige sluiskolk. Op de projectpagina Twentekanalen: uitbreiding Sluis Eefde vindt u meer informatie over de werkzaamheden en planning.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.