Eén loket voor vergunning bijzonder transport over water

Vanaf 1 januari kan een transporteur van een bijzonder transport over rijks- en provinciale vaarwegen voor de benodigde vergunning voortaan terecht bij één loket: het Digitaal Loket Bijzonder Transport. Vanaf die datum werken Rijkswaterstaat en de provincies die bijzondere transporten over hun vaarwegen hebben, samen. De transporteur hoeft dan voortaan geen losse vergunningen voor zijn reis meer aan te vragen. Hiermee komen Rijkswaterstaat en provincies tegemoet aan de wens van de scheepvaartsector om de administratieve lasten te verminderen.

Wat verandert er?
Aanvraag van verschillende vergunningen bij Rijkswaterstaat én bij de provincies waar men doorheen vaart, behoort tot de verleden tijd.
De benodigde vergunning voor de gehele reis loopt vanaf 1 januari via één loket: www.rijkswaterstaat.nl/bijzondertransport. Op deze website is het aanvraagformulier te vinden.

Wat blijft hetzelfde?
Beoordeling of een transport een bijzonder transport is, en dus of er een vergunning benodigd is, blijft een verantwoordelijkheid van de transporteur zelf. Informatie hierover is te vinden op in artikel 1.21 van Binnenvaartpolitiereglement (Bpr) en Rijnvaartpolitiereglement (Rpr) en de afmetingenbesluiten van de provincies (zie www.rijkswaterstaat.nl/bijzondertransport). Sommige provincies heffen legeskosten voor de behandeling van een aanvraag. De betreffende provincie(s) blijven hiervoor zelf de legesnota sturen.

Meer informatie
Voor meer informatie kunnen transporteurs terecht op www.rijkswaterstaat.nl/bijzondertransport. Het loket is op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 088 – 797 40 50. Het e-mailadres is [email protected].

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.