Extra ligplaatsen bij Prins Bernhardsluis in gebruik genomen

Vanaf januari 2016 kan de scheepvaart gebruik maken van de drie extra aangelegde ligplaatsen bij de Prins Bernhardsluis die ter hoogte van Tiel ligt.

Door de aanleg van extra ligplaatsen heeft het vaarverkeer op het Amsterdam-Rijnkanaal aan de westzijde 620 meter meer afmeerruimte. ‘Met deze extra ligplaatsen voorkomen we nautisch onveilige situaties door het drukke vaarverkeer bij de sluis’, zegt omgevingsmanager Dennis Spronk van Rijkswaterstaat.

Afrondende werkzaamheden

Dennis Spronk: ‘Naast de aanleg van de ligplaatsen en de spudpaallocatie brengen we nog extra camera’s aan, die het sluispersoneel ondersteunen met het toewijzen van ligplaatsen aan de scheepvaart.’ De ligplaatsen hebben een levensduur van 50 jaar en zijn naar verwachting minimaal 10 jaar onderhoudsvrij. In totaal is er 620 meter aan ligplaatsen aangelegd met een maximale breedte van 25 meter. 440 meter hiervan wordt ontsloten door de loopbruggen, het resterende gedeelte krijgt geen walaansluiting.
Amendement

De extra ligplaatsen en de spudpaallocatie zijn aangelegd naar aanleiding van het ‘Amendement Ligplaatsen’ die de SGP in 2010 had ingediend. Zij voorzagen dat er bij de Prins Bernhardsluis vooral in de weekenden een probleem zou ontstaan vanwege het tekort aan wacht- en overnachtingsplaatsen in de directe nabijheid van remmingswerken. Hierdoor zou de doorstroming van de scheepvaart gehinderd worden en daarmee nautische onveiligheid. Het project zelf is eind 2015 opgeleverd.
Prins Bernhardsluis

De Prins Bernhardsluis ligt in het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Tiel. Het sluiscomplex bestaat uit twee schutkolken. De oudste stamt uit 1952 en is 350 m lang en 18 m breed. De tweede kolk is gebouwd in 1974 en is 260 m lang en 24 m breed. De bredere kolk is geschikt voor de vierbaksduwvaart met een CEMT-klasse VIb.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.