Hoogtebeperking scheepvaart sluis St. Andries

Nieuwsbericht – Gepubliceerd op: 08 juni 2017- Laatste update: 08 juni 2017 10:54 uur

Op 6 juni is er ’s avonds een dusdanige storing aan de hefboom op de brug bij sluis Sint Andries opgetreden, dat Rijkswaterstaat besloten heeft om een hoogtebeperking voor de scheepvaart in te stellen en de brug niet langer te bedienen. Schepen die niet onder de brug door kunnen, worden omgeleid via het Maas-Waalkanaal. Het wegverkeer ondervindt op deze manier geen hinder van de storing.

Momenteel wordt de storing geanalyseerd. Daarna kan een prognose gegeven worden over de reparatietijd. Totdat de hefboom gerepareerd is en de storing verholpen, worden schepen die niet onder de brug door kunnen, omgeleid via het Maas-Waalkanaal. Het is nu nog niet te zeggen hoe lang dit gaat duren.

Storingen

Sluis St. Andries heeft onlangs te maken gehad met een viertal technische storingen van verschillende aard (16, 21, 24 en 29 mei) en een viertal storingen aan een hefboom (29-30 mei en 5-6 juni). Er is geen duidelijk verband aan te tonen tussen de technische storingen. Medio 2016 is er fiks onderhoud gepleegd aan het sluiscomplex, waardoor de storingen die in die periode optraden, aanzienlijk verminderd zijn. Helaas zijn er de afgelopen weken na een flinke storingsvrije periode weer enkele storingen opgetreden die gezien de fikse omleidingsroute voor autoverkeer erg vervelend zijn.

Veiligheid voorop

Storingen aan bruggen, sluizen en tunnels belemmeren een vlotte verkeersdoorstroming en zijn hinderlijk voor de (vaar)weggebruiker. Rijkswaterstaat werkt er dan ook hard aan om storingen te voorkomen (monitoren van objecten) en als ze zich toch voordoen op te lossen om de hinder voor de (vaar)weggebruiker te minimaliseren. Op basis van inspecties aan een brug, sluis of tunnel, bekijken we of onderhoud nodig is. Techniek is echter niet onfeilbaar en oponthoud als gevolg van storingen is onvermijdelijk. Een afsluiting betekent overigens niet altijd dat er iets kapot is. We willen bovenal optimale veiligheid bieden. We hanteren hoge veiligheidsnormen. Als we niet zeker weten dat we die kunnen waarmaken dan sluiten we de (vaar)weg tijdelijk af. Of treffen we maatregelen die een veilig gebruik mogelijk maken, zoals bijvoorbeeld het verlagen van de maximum snelheid of het buiten bedrijf stellen van 1 sluiskolk.

Informeren weggebruikers

Via onder andere bebording boven en langs de (vaar)weg, (scheepvaart)berichten, internet en Twitter informeren we de (vaar)weggebruikers zo snel mogelijk over alternatieve routes. Daar kunnen we nog beter in worden. Wij onderzoeken op dit moment hoe we dat kunnen doen, binnen de mogelijkheden en afspraken die we hebben voor het verstrekken van actuele verkeersinformatie.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.