Met scheepvaartberichten geïnformeerd over het water

Rijkswaterstaat informeert de scheepvaart met scheepvaartberichten over bijzondere omstandigheden op en rond de vaarweg. Bijvoorbeeld over stremmingen of aangepaste bediening van sluizen en bruggen door incidenten of werkzaamheden. Zo kunnen beroeps- en recreatieschippers rekening houden met vertraging op de reis van A naar B.

“De meeste schippers kennen wel de scheepvaartberichtgeving via Teletekst op pagina 721 en 722. Wat echter niet altijd bekend is, is dat veel scheepvaartberichten al veel eerder beschikbaar zijn”, aldus Harm Bruins Slot van de Waterkamer van Rijkswaterstaat. “Schippers kunnen hier hun voordeel mee doen met de voorbereiding van hun reizen. Bovendien is het mogelijk scheepvaartberichtgeving op maat te ontvangen”.

1 loket

Scheepvaartberichtgeving is verplicht. Elke vaarwegbeheerder mag zelf bepalen hoe ze vaarweggebruikers informeert over afwijkende omstandigheden. Het is ondoenlijk voor schippers om de actuele berichten bij te houden als elke vaarwegbeheerder dit via een eigen kanaal zou publiceren. Daarom publiceert Rijkswaterstaat al sinds de jaren 50 alle berichten via 1 loket vanuit de Waterkamer. Niet alleen schippers in Nederland gebruiken de scheepvaartberichten, maar ook schippers in het buitenland. In totaal nemen 33 landen deel aan het Europese vaarwegennetwerk. De berichten zijn in meer dan 20 talen beschikbaar.

20.000 berichten

Alle vaarwegbeheerders samen brengen bijna 10.000 berichten over de Nederlandse vaarwegen uit. Daar komen nog 10.000 vertaalde buitenlandse berichten bij. Al met al zijn er dagelijks ca 1500 berichten nu of in de toekomst geldig.

NOS Teletekst

Veel schippers gebruiken NOS Teletekst pagina’s 721 en 722. Hier staan berichten over stremmingen, geen bediening, oponthoud en beperkingen in maximale afmetingen van vaartuigen. Beperkingen die langer duren dan 2 uur worden vanaf 2 weken voor de startdatum op Teletekst gepubliceerd, korterdurende beperkingen 1 week van te voren.

Berichten raadplegen en ontvangen

Scheepvaartberichten zijn echter op meer manieren te raadplegen. Harm Bruins Slot: “Op de website www.vaarweginformatie.nl staan alle scheepvaartberichten, ook de berichten van werkzaamheden over een paar weken. Bij onverwachte storingen publiceren we binnen 1 uur, maar meestal gebeurt dit sneller. Bezoekers kunnen op deze site zoeken op gebied of op soort beperking. Ook is het mogelijk om –gratis- abonnementen te nemen op alle scheepvaartberichten per standaardgebied, een zelf gekozen gebied of een route. Deze kunt u dan per e-mail toegestuurd krijgen.”

Op de website Vaarweginformatie zijn naast scheepvaartberichten ook waterstanden, seizoeninformatie en marifoonweerberichten te vinden. Een belangrijke bron van informatie dus voor de reisvoorbereiding!

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.