Onderhoud elektromotoren Krammersluizen

Gepubliceerd op: 22 augustus 2022 – Laatste update: 22 augustus 2022, 11:45

Vanaf 12 september 2022 tot eind maart 2023 voeren we onderhoud uit aan 76 elektromotoren van de Krammersluizen. De elektromotoren in de duwvaartsluizen bereiken het einde van hun levensduur. Tijdens de onderhoudsperiode hijsen we op maandagen de oude elektromotoren uit de sluis.

De Krammersluizen bestaan uit 2 jachtensluizen voor de pleziervaart en 2 duwvaartsluizen voor de beroepsvaart. De elektromotoren waar onderhoud aan plaatsvindt, bevinden zich in de duwvaartsluizen. Per sluis gaat het om 38 elektromotoren die 144 wandschuiven aandrijven. De wandschuiven bevinden zich aan de wanden van de sluiskolk en regelen de uitwisseling van zoet en zout water tijdens het schutten van de sluis.

Hinder

De werkzaamheden vinden elke maandag plaats, tussen 7.00 en 18.00 uur. Maandag is de dag waarop zo min mogelijk schepen van de sluis gebruikmaken. Tijdens de werkzaamheden is 1 van de 2 duwvaartsluizen gestremd. Scheepvaart wordt over de hinder geïnformeerd via een BAS-bericht, en de website Vaarweginformatie(externe link).

Voor het schutten heeft de sluis niet alle 38 elektromotoren tegelijk nodig. Tijdens de onderhoudsperiode gebruikt de sluis minder motoren dan normaal, hierdoor duurt het schutproces iets langer.

Revisie elektromotoren

We onderhouden steeds 6 motoren per keer. Op 12 september 2022 beginnen we met de eerste 6 motoren uit de noordelijke duwvaartsluis. Een week later is de zuidelijke duwvaartsluis aan de beurt waar ook 6 motoren worden uitgenomen. Het herstellen van de motoren neemt 2 weken in beslag. Daarna worden de motoren weer teruggeplaatst. Eind maart 2023 moeten de werkzaamheden aan de elektromotoren zijn voltooid.

Meer informatie

Meer informatie over het project en de hinder is te vinden op de projectpagina over de Krammersluizen. Weg- en vaarweggebruikers kunnen voor informatie ook bellen met de gratis Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.