Planning en aanpak ( Zeeland )

Rijkswaterstaat voert onderhoud uit aan de steigers, remming- en geleidewerken in maar liefst 10 Zeeuwse voorhavens. Tussen 2021 en 2023 controleren en conserveren we de constructies en vervangen we diverse onderdelen door duurzamer materiaal. Zo verlengen we de levensduur met ten minste 25 jaar en houden we de objecten veilig.

Gereed: 2023

Najaar 2020
Opdrachtverlening aan aannemer en start voorbereiding

2021 – 2023
Uitvoering werkzaamheden

2023
Totale project gereed.

Deze planning is onder voorbehoud.

Verschillende onderdelen van remming- en geleidewerken, steigers, wachtplaatsen en damwanden naderen het einde van hun levensduur. Daarom voeren we tussen 2021 en 2023 onderhoud uit op maar liefst 10 locaties in Zeeland. We starten met Vluchthaven Tholen, Sluizencomplex Hansweert en de Kreekraksluizen. Later volgen ook de Bergsediepsluis, Grevelingensluis, Katse Heule, Postbrug, Vlakebrug, Slaakbrug en Zandkreeksluis.

Remming- en geleidewerken

Met name de beschermlaag van de remming- en geleidewerken is toe aan vernieuwing. Dit zijn de onderdelen die een schip als het ware in en uit de kolk leiden. We demonteren verschillende delen daarvan en vervoeren ze naar een externe locatie voor reparatie. Hier krijgen ze een nieuwe beschermlaag en daarna plaatsen we ze terug. Door steeds kruislings te werken en gebruik te maken van tijdelijke geleidewerken, zorgen we dat de sluis tijdens de werkzaamheden altijd in gebruik blijft.

Damwanden, wachtplaatsen en steigers

Daarnaast conserveren we de damwanden, wachtplaatsen en steigers voor de recreatie en de scheepvaart. Dat betekent dat we ze voorzien van een nieuwe, beschermende verflaag. In sommige gevallen gaat het om de steigers in hun geheel, in andere gevallen halen we bijvoorbeeld enkel de palen eruit die in het water staan. Ook vervangen we sommige houten onderdelen door staal: die gaan langer mee en zijn duurzamer. Om de hinder te beperken pakken we steeds maximaal 25% wachtplaatsen tegelijk aan. Zo blijft 75% beschikbaar.

De werkzaamheden gaan van start in het voorjaar van 2021 en zijn naar verwachting in 2023 gereed.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.