Pleziervaart meert gemakkelijker aan in sluis Panheel

De werkzaamheden aan sluis Panheel zijn gereed. Rijkswaterstaat heeft de oude schutkolk van deze sluis gerenoveerd. Bijzonder is dat we meteen ook de situatie voor de recreatievaart hebben verbeterd door 12 haalbuizen aan te brengen.

Rijkswaterstaat heeft de oude schutkolk van sluis Panheel gerenoveerd. Hierdoor voldoet deze schutkolk aan de huidige én toekomstige technische eisen. Dit draagt niet alleen bij aan een goede en veilige doorstroming van de scheepvaart. Ook verlengen we zo de levensduur van de sluis. Rijkswaterstaat heeft de renovatie aangegrepen om een verzoek van de recreatievaart in te willigen. Door 12 haalbuizen aan te brengen, zorgen we ervoor dat de pleziervaart gemakkelijker kan aanmeren in de kolk.

Waterniveau

Achterliggende reden voor het verzoek van de recreatievaart is dat sluis Panheel met 8 m verval een van de grootste verschillen in waterniveau heeft in Nederland. Om het schutproces voor de recreatievaart te vergemakkelijken, zijn op 12 plekken verticaal over de schutkolkwand zogeheten haalbuizen aangebracht. Een haalbuis wordt gebruikt om het schip aan vast te leggen in de sluis. Tijdens het zakken en stijgen van het water wordt het touw langs de buis geleid. In tegenstelling tot de oude situatie is het nu niet meer nodig om tijdens het schutten het touw geregeld over te slaan naar een andere haalkom.

Onderhoud

Sluis Panheel ligt in het kanaal Wessem-Nederweert tussen Panheel en Thorn. De sluis bestaat uit een oude schutkolk uit 1928 aan de kant van Panheel en een nieuwe schutkolk uit 1992 aan de kant van Thorn. Met het onderhoud heeft Rijkswaterstaat ervoor gezorgd dat de oude schutkolk voldoet aan de huidige en toekomstige technische eisen. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door Dura Vermeer en bestonden onder meer uit betonreparaties, het vervangen van stalen onderdelen, het verwijderen van roest en het schilderen van de (stalen)constructie en reservedeuren.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.