Rijkswaterstaat bereidt zich voor op hoogwater

Gepubliceerd op: 02 februari 2021- Laatste update: 02 februari 2021 10:34 uur

Rijkwaterstaat bereidt zich voor op een hoogwatergolf op de Rijn. Veel regen en smeltwater van sneeuw in het zuiden van Duitsland en Zwitserland zorgen voor een stijging van de waterstand in de Rijn bij Lobith eind deze week tot 14,30 m boven NAP.

Als de waterstand boven de 12 m boven NAP komt, treden de rivieren buiten de oevers en zijn maatregelen nodig. Door slim watermanagement weet Rijkswaterstaat hoeveel water er aankomt en zorgen we ervoor dat het water vlot en veilig naar de zee kan worden afgevoerd.

Verschillende maatregelen

Bij hoogwater op de rivieren kan Rijkswaterstaat verschillende maatregelen nemen om het water versneld af te voeren naar zee, zoals het openen van de stuwen op bijvoorbeeld de Maas en Rijn. Rijkswaterstaat heeft inmiddels de stuwen in de Nederrijn-Lek bij Driel, Amerongen en Hagestein geopend. Ook is de hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal gesloten. Deze kering tussen Ravenswaaij en Tiel beschermt het achterland in het westen tegen opkomend hoogwater vanaf de Lek. De scheepvaart moet omvaren via de Prinses Marijkesluizen.

Haringvlietsluizen op een kier

Bovendien staan de Haringvlietsluizen op een kier. Deze sluizen liggen tussen de monding van het Haringvliet en de Noordzee en regelen het waterpeil op een manier die vergelijkbaar is met het open- of dichtdraaien van een kraan. In het geval van hoogwater op de Rijn of Maas voeren de sluizen een groot deel van het toegestroomde water af naar de Noordzee. Er wordt dan dus volop gespuid in zee.

Verwachting

Rijkswaterstaat verwacht dat het water na het weekeinde weer gaat zakken, maar als er opnieuw veel neerslag valt, is een nieuwe stijging ook mogelijk. Rijkswaterstaat is extra alert en meet nauwgezet hoeveel water er door de rivieren stroomt en hoe hoog de waterstanden zijn langs de kust en op de grote meren. Binnen Nederland werkt Rijkswaterstaat nauw samen met andere waterbeheerders, zoals waterschappen, gemeenten en provincies. Naast metingen worden met behulp van modellen verwachtingen opgesteld op basis van weersverwachtingen, neerslaggegevens en de waterhoogtes van de rivieren in Duitsland, België en Zwitserland.

Actuele informatie

Bij verhoogde waterstanden en -afvoer bericht Rijkswaterstaat over de verwachtingen. Het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) verzorgt deze dagelijkse berichten over de waterstanden. Houd voor recente berichten het actuele waterbericht in de gaten of kijk op teletekstpagina 720.

Water vasthouden voor de zomer

Het hele jaar door is Rijkswaterstaat bezig om water goed te verdelen. Overvloedig water voeren we af en in tijden van droogte houden we zoetwater zoveel mogelijk vast. Het IJsselmeer speelt daarbij een belangrijke rol en wordt ook wel de nationale regenton genoemd. Met zuinig schutten zorgen we er in droge periodes bovendien voor dat er zo min mogelijk zoetwater wegvloeit.

Hoe verdeelt Rijkswaterstaat het water?

Een animatievideo die uitlegt hoe Rijkswaterstaat het water in de rivieren in Nederland verdeelt . Zodat we bij hoge waterstanden het land zo goed mogelijk beschermen tegen overstromingen. En dat er bij lage waterstanden en droogte zo lang mogelijk voldoende water beschikbaar blijft voor drinkwater, natuur, landbouw, industrie en scheepvaart. Rijkswaterstaat verdeelt ons water 365 dagen per jaar, voor een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland.

Bron:RIJKSWATERSTAAT

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.