Rijkswaterstaat gaat de watercapaciteit vergroten van de Noordervaart in Midden-Limburg. De aanbesteding voor dit werk is onlangs gestart. De gunning is gepland in december 2022, waarna er tot begin 2024 wordt gewerkt aan het ontwerp, de werkvoorbereiding en de vergunningen. Volgens planning worden de werkzaamheden in 2025 uitgevoerd.
De natuur en de landbouw in het Peelgebied hebben meer water nodig. Door de capaciteit te vergroten kan er meer water door de 15 km lange Noordervaart stromen, en kan er ook meer water naar het achterliggend Peelgebied. Vooral in periodes van droogte is dit van belang voor de natuur en voor de landbouw. Boeren gebruiken dit water, waardoor ze minder grondwater nodig hebben en de grondwaterstanden minder dalen.
Verdubbeling wateraanvoer
Om de watercapaciteit van de Noordervaart te vergroten, zijn aanpassingen nodig bij Sluis 15, waar de Noordervaart in verbinding staat met de Zuid-Willemsvaart. Daar komt een extra aanvoerduiker, die meer water naar het voedingskanaal loodst. Naast Sluis 15 komt een omloopriool (bypass) waarmee extra water van de Zuid-Willemsvaart langs Sluis 15 wordt geleid. Zo verdubbelen we de wateraanvoer naar de Noordervaart, zodat er uiteindelijk per seconde zo’n 6 m3 water doorheen zal stromen.
Onderhoud vaarwegen
Rijkswaterstaat werkt continu aan een goede bereikbaarheid over water. In Noord-Brabant, Limburg en het zuiden van Gelderland beheren we de Maas, Brabantse en Limburgse kanalen en bruggen, sluizen en stuwen. Bijvoorbeeld door het renoveren van bruggen, het verruimen van de vaarweg of het verbeteren van een bediensysteem. Deze werkzaamheden, maar ook storingen, kunnen hinder veroorzaken. Natuurlijk doen we er alles aan om die hinder te beperken. Daarnaast werken we als beheerder van de rijkswateren ook dagelijks aan de waterkwaliteit en aan voldoende water.
Bron:Rijkswaterstaat