Start aanbesteding renovatie Zandkreeksluis en Sluiscomplex Hansweert

Gepubliceerd op: 6 oktober 2022 – Laatste update: 7 oktober 2022, 12:55

De Zandkreeksluis en Sluiscomplex Hansweert zijn na vele jaren intensief gebruik toe aan renovatie. We zijn onlangs gestart met de aanbesteding voor het werk. Bij de renovatie van de sluis en het sluiscomplex gebruiken we de zogeheten portfolioaanpak en een 2-fasen aanpak.

Als eerste hebben we de opdracht voor renovatie van de Zandkreeksluis gepubliceerd op aanbestedingswebsite TenderNed(externe link). Naar verwachting wordt de opdracht definitief gegund in september 2023.

Na een goedgekeurd ontwerp start de renovatie volgens planning in 2025. Bij een goed verloop van het project Zandkreeksluis, mag dezelfde opdrachtnemer ook de renovatie van Sluiscomplex Hansweert op zich nemen.

Portfolioaanpak Zandkreeksluis en Sluiscomplex Hansweert
Met de portfolioaanpak combineren we vergelijkbare projecten. Dit heeft gunstige effecten, zowel voor ons als voor marktpartijen. Dezelfde ondernemer voert vergelijkbare projecten herhaald, na elkaar uit. Zo stimuleren we bedrijven te innoveren en te verduurzamen.

Ook wordt het mogelijk om over meerdere projecten heen investeringsinspanningen en -kosten terug te verdienen. Met het portfolio Zandkreeksluis en Sluiscomplex Hansweert passen we deze aanpak voor het eerst toe bij de renovatie van sluizen.

2-fasen aanpak

Een 2-fasen aanpak houdt in dat de aanbesteding is onderverdeeld in een aparte ontwerpfase en uitvoeringsfase. In de eerste fase doen we samen met marktpartijen het onderzoek en het ontwerp, de aanneemsom en de risicoverdeling. Pas daarna bepalen we de prijs en gaat het project naar fase 2, de uitvoering.

De nauwe samenwerking tussen opdrachtgever en –nemer tijdens de ontwerpfase draagt bij aan de beste oplossingen, een juiste inschatting van risico’s en eerlijke afspraken daarover. Zowel de 2-fasen aanpak als de portfolioaanpak komen voort uit het programma Op weg naar een vitale infrasector(externe link). Daarin werken we samen met de markt aan een sector die duurzaam en innovatief is, financieel gezond en waarin de risico’s die inherent zijn aan infraprojecten, goed worden beheerst.

Werkzaamheden aan de Zandkreeksluis

Het complex Zandkreek dateert uit 1960 en nadert het einde van haar levensduur. Het gehele complex bestaat naast de sluis ook uit een dam, 2 bruggen en een weg. Verschillende onderdelen zijn aan renovatie of vervanging toe.

De werkzaamheden omvatten onder andere nieuwe systemen voor bediening, besturing en bewaking, vervangen sluisdeuraandrijvingen, aanpassingen vanuit de nieuwe machinerichtlijn en renovatie van diverse werktuigbouwkundige en civiele constructies. Na een periode van voorbereiding zijn we de aanbesteding voor de renovatie gestart en kunnen geïnteresseerde aannemers zich melden.

Renovatie van Sluiscomplex Hansweert

Het Sluiscomplex Hansweert werd in 1987 in gebruik genomen. Het is een belangrijke schakel voor de beroepsvaart op de corridor Antwerpen-Rotterdam. De benodigde werkzaamheden aan Sluiscomplex Hansweert komen voor een groot deel overeen met de werkzaamheden die nodig zijn aan de Zandkreeksluis.

Onderhoudsopgave Zeeland

We werken aan de vervanging en renovatie van de bestaande infrastructuur. Veel bruggen, tunnels, sluizen en viaducten zijn gebouwd in de jaren 60, 70 en 80 van de 20e eeuw. Ze zijn door de jaren heen intensief belast door steeds meer en zwaarder verkeer. Door de renovatie van Zandkreeksluis en Sluiscomplex Hansweert zijn deze sluizen weer klaar voor de toekomst.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.