Stevinsluizencomplex 24 februari 2017 om 10.00 uur weer open voor scheepvaart

De seinen staan op groen! Rijkswaterstaat heeft vrijdagochtend om 10.00 uur het Stevinsluizencomplex bij Den Oever weer in gebruik genomen. De scheepvaart kon vanaf dat moment weer geschut worden. Op 15 maart 2017 stremt Rijkswaterstaat de sluis nog 1 dag om de vloeddeuren terug te hangen.

Combineren werkzaamheden en werken in de winter

De afgelopen 3 weken was het Stevinsluizencomplex gesloten voor alle scheepvaart en moesten schippers omvaren via het Lorentzsluizencomplex. Rijkswaterstaat maakte optimaal gebruik van de stremming door werkzaamheden te combineren. Zo werden de halsbeugellagers en- pennen van het sluishoofd van de schutsluis vervangen en reviseerde Rijkswaterstaat het aandrijfwerk van de zuidelijke draaibrug. Rijkswaterstaat voert deze werkzaamheden in de winter uit zodat de hinder voor het scheepvaartverkeer minimaal is. De renovaties van het sluizencomplex zijn dan klaar, ruim voordat het drukke seizoen voor de scheep- en recreatievaart start.

Terugplaatsen vloeddeuren week later

Door de slechte weersomstandigheden van de afgelopen dagen was het niet mogelijk de vloeddeuren op de geplande datum veilig uit te hijsen voor onderhoud. Hierdoor is het niet mogelijk de sluisdeuren op 8 maart terug te plaatsen. Dit gebeurt op woensdag 15 maart 2017.

Werkzaamheden onderdeel grotere renovatie

Het Stevinsluizencomplex is ruim 80 jaar oud en had afgelopen jaren onderhoud nodig dat eens in de 20 jaar moet gebeuren. In 2016 verving Rijkswaterstaat het bedieningssysteem en de remming- en geleidewerken voor de scheepvaart. Bovendien zijn de aandrijving en het hang- en sluitwerk van bijna alle sluisdeuren aangepakt. In 2015 voerde Rijkswaterstaat mechanisch onderhoud uit aan de draaibruggen.

De Afsluitdijk

De Afsluitdijk wordt de komende jaren versterkt. Dit is nodig om ons land ook in de toekomst te beschermen tegen overstromingen. In 2018 starten de uitvoeringswerkzaamheden van het project versterking Afsluitdijk. Bovengenoemde renovatiewerkzaamheden aan het sluizencomplex vallen onder het regulier onderhoud van de Afsluitdijk. Met deze werkzaamheden kan niet gewacht worden tot 2018.

Bron:Rijksswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.