Stuwcomplex Amerongen weer zo goed als nieuw

Gepubliceerd op: 17 februari 2020- Laatste update: 17 februari 2020 17:02 uur

Minister Cora van Nieuwenhuizen bezocht op maandag 17 februari 2020 de stuw en sluis in Amerongen. Daar kreeg de minister een kijkje achter de schermen van het gerenoveerde stuwcomplex.

Het goed functioneren van bruggen, tunnels, sluizen en waterwerken is essentieel voor een veilig, bereikbaar en leefbaar Nederland. De komende jaren vervangt of renoveert Rijkswaterstaat daarom veel van deze objecten. Met de andere 2 stuwcomplexen in Driel en Hagestein zorgt het stuwcomplex in Amerongen voor een goed bevaarbare Nederrijn en Lek. De renovatie wordt eind dit jaar opgeleverd.

De minister bezocht onder andere de nieuwe bediencentrale in Amerongen. De bedienaars kunnen van hieruit alle 3 de stuwcomplexen op afstand bedienen. Camera’s zorgen voor het zicht op de sluizen en stuwen. Daarna werd de minister rondgeleid langs de gerenoveerde sluis en bekeek de verschillende onderdelen van de stuw.


Ralph Jansen (Rijkswaterstaat), Jaap Rebel (Siemens), Arthur Tameling (Rijkswaterstaat) en minister Cora van Nieuwenhuizen

Stuwcomplexen 24/7 bediend

De stuwcomplexen in de Nederrijn (Driel, Amerongen, Hagestein) worden sinds 2016 gerenoveerd. Rijkswaterstaat voert dit project uit in samenwerking met Siemens Mobility BV. Het is een complex project, vooral omdat de bouwwerken (met vitale functies in de rivieren) tijdens de renovatie betrouwbaar moesten blijven functioneren. Bij de renovatie zijn de bediening- en besturingsinstallaties gemoderniseerd, vanwege de overgang naar centrale bediening. Op het middelste stuwcomplex, in Amerongen, staat de bediencentrale van waaruit de 3 complexen centraal worden bediend.

Daardoor worden de stuwcomplexen nu 24/7 bediend, waardoor schepen dag en nacht door de sluis kunnen varen. Als onderdeel van de renovatie van de sluizen is de mechanische aandrijving van de sluisdeuren vervangen door hydraulische aandrijving. Bij de stuwen zijn veel onderdelen gerenoveerd en zijn 5 van de 6 vizierschuiven vervangen. Ook zijn de betonconstructies gerepareerd en hebben de stuwen een mooie schilderbeurt gekregen.

Onmisbare schakel in Nederlands watermanagement

Het stuwensemble bestaat uit 3 stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek. De complexen liggen bij Hagestein (gebouwd in 1961), Amerongen (1966) en Driel (1970). Ieder complex bestaat uit een sluis en een stuw. Deze 3 vormen de stuwcomplexen een onmisbare schakel in het watermanagement van Nederland.

De meest stroomopwaartse stuw bij Driel is de ‘kraan van Nederland’: die verdeelt het water uit de Rijn over de IJssel, Nederrijn en Lek. Zo zorgt hij voor een goede bevaarbaarheid van de rivieren en voor voldoende zoetwater voor het IJsselmeer. De stuwen stroomafwaarts bij Amerongen en Hagestein zorgen er vooral voor dat de Nederrijn en Lek het hele jaar bevaarbaar blijven. Bij normale en lage waterstanden houden de schuiven van de stuwen het water tegen. Maar bij hoogwater, zoals de laatste weken het geval is, worden de schuiven omhoog gehaald, zodat het water zich vrijelijk kan verdelen over de riviertakken.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.