Vanaf oktober 2020 groot onderhoud aan sluizen Schijndel en Helmond

Gepubliceerd op: 23 juli 2020- Laatste update: 23 juli 2020 14:00 uur

In oktober 2020 starten onderhoudswerkzaamheden aan de sluizen in Schijndel en Helmond. Het onderhoud stond gepland voor 2021. Uit inspectie bleek echter dat de slijtage van de draaipunten zodanig is dat het onderhoud eerder moet worden opgepakt.

Deze werkzaamheden zijn de eerste grote onderhoudswerkzaamheden sinds de sluizen ruim 25 jaar geleden in gebruik genomen zijn. Door de nu noodzakelijke reparatie van de draaipunten te combineren met de andere al geplande werkzaamheden, voorkomen we dat de sluizen de komende jaren voor alle werkzaamheden afzonderlijk gestremd worden.

Werkzaamheden
Eerst worden de sluisdeuren in het benedenhoofd van sluis Schijndel aangepakt. De sluis is dan voor een periode van 3 weken gestremd. Vervolgens worden de deuren van het benedenhoofd in Helmond gerenoveerd. Daarna zijn de bovenhoofden van beide sluizen aan de beurt. De sluisdeuren worden opnieuw geconserveerd en het houtwerk van de sluisdeuren wordt vervangen. De draaipunten worden gereviseerd/vernieuwd en de aandrijvingen van de nivelleerschuiven worden vervangen.

Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, worden de sluishoofden drooggezet. Dat biedt de gelegenheid om direct eventueel noodzakelijke (beton-)reparaties aan de sluishoofden uit te voeren.

Planning werkzaamheden en stremming
In overleg met de brancheverenigingen is besloten eerst de benedenhoofden bij sluizen Schijndel en Helmond aan te pakken. Dit heeft de volgende stremming als gevolg:
Sluis Schijndel is gestremd van 5 oktober 06.00 uur tot 26 oktober 06.00 uur 2020.
Sluis Helmond is gestremd van 23 november 06.00 uur tot 11 december 17.00 uur 2020.
In de eerste helft van 2021 zijn de bovenhoofden aan de beurt. Dit heeft de volgende stremming als gevolg:
Sluis Schijndel is gestremd van 11 januari 06.00 uur tot 1 februari 06.00 uur.
Sluis Helmond is gestremd van 12 april 06.00 uur tot 3 mei 06.00 uur.
Reservedeuren en omleidingsroute
Om de stremming zo kort mogelijk te laten duren, worden zowel bij Schijndel als bij Helmond de reservedeuren ingezet. Rijkswaterstaat heeft bij deze sluizen elk 1 paar reservedeuren om te kunnen gebruiken bij onderhoud of beschadiging door een aanvaring. De reservedeuren van sluis Schijndel worden voorafgaand aan de stremming gerenoveerd zodat die kunnen worden uitgewisseld met de deuren die nu in gebruik zijn. Vervolgens kunnen de vrijgekomen deuren weer gerenoveerd worden voor de volgende locatie. De draaipunten (taatskoppen en –kommen) worden vooraf nieuw vervaardigd.

De scheepvaart kan tijdens de stremming gebruik maken van het Wilhelminakanaal en de Zuid-Willemsvaart en Kanaal Wessem-Nederweert. Voor deze route gelden wel beperkte afmetingen.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.