Varen doe je samen

VDJS PRAKTIJKDAG VANUIT ARNHEM

Op zaterdag 31 augustus 2013 wordt voor het eerst een VDJS praktijkdag georganiseerd vanuit Arnhem. Er wordt gevaren naar de IJsselkop en via het Pannerdensch Kanaal en de Pannerdense Kop op de Waal.

Het programma is toegespitst op de combinatie beroeps- en recreatievaart. Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn varen doe je samen (beperkingen beroepsvaart, anticiperen op vaargedrag beroepsvaart en gewenst vaargedrag recreatievaart), de plaats op de vaarweg en het blauwe bord, onderlinge communicatie (praktisch marifoongebruik) en verkeersbegeleiding, reglementen, verkeerstekens en betonning en vaarsnelheid, hinderlijke golfslag of zuiging.

Een leuke en leerzame praktische aanvulling op het theoretische vaarbewijs!

Meer info en aanmelden kan via [email protected]

VDJS PRAKTIJKDAG VANUIT WEURT

Op zaterdag 14 september 2013 wordt voor het eerst een VDJS praktijkdag georganiseerd vanuit Weurt. Er wordt gevaren op de Waal en ook wordt de RWS Verkeerspost bezocht, een ervaring op zich.

Het programma is toegespitst op de combinatie beroeps- en recreatievaart. Onderwerpen die aan bod komen zijn de plaats op de vaarweg (o.a. de recreatiegeul bij Nijmegen), het blauwe bord, onderlinge communicatie (praktisch marifoongebruik) en verkeersbegeleiding van de RWS verkeerspost , reglementen, verkeerstekens en betonning, vaarsnelheid, hinderlijke golfslag of zuiging.

Een leuke en leerzame praktische aanvulling op het theoretische vaarbewijs!

Meer info en aanmelden kan via [email protected]

RWS MARKEERCHECK-APP

RWS start een proef met de nieuwe ‘Markeercheck-app’. Watersporters kunnen met de app storingen aan vaarwegmarkeringen melden. RWS wil zo de gegevens over vaarwegmarkeringen betrouwbaarder en actueler maken.

Nederland kent zo’n 15.000 vaarwegmarkeringen zoals boeien en lichtopstanden. Deze markeringen zijn belangrijk voor de veiligheid op de vaarweg, omdat schepen hierop navigeren. Helaas komt het weleens voor dat een vaarwegmarkering niet goed meer functioneert, bijvoorbeeld doordat het licht kapot is of doordat de markering is aangevaren.

Met de nieuwe Markeercheck-app kunnen schippers in de beroeps- en recreatievaart direct storingen melden. RWS zorgt ervoor dat de markering dan zo snel mogelijk wordt hersteld.

Alle vaarweggebruikers kunnen meedoen aan de proef met de ‘Markeercheck-app’. De app is gratis te downloaden via de Apple App Store en de Play Store. De proef loopt tot eind 2013.

WERK VEILIG: DRAAG EEN REDDINGSVEST

Vrijdag 7 juni heeft mevrouw Jorritsma het eerste exemplaar van de folder ‘Werk veilig draag een reddingvest’ overhandigd aan Nathalie van der Klei van het motorschip ‘Amigo’. De folder is een initiatief van Varen doe je samen, Koninklijke Schuttevaer, de KNRM en RWS. De (binnenvaart)organisaties willen het dragen van een reddingvest stimuleren met als doel het aantal drenkelingen in de binnenvaart terug te dringen.

Nathalie kent als geen ander het belang van het dragen van een goed reddingvest. In 2008 is zij tijdens de vaart overboord gevallen toen zij vanuit de voorwoning naar achteren liep. Zij kon gered worden omdat iemand het zag gebeuren en direct alarm sloeg.

De folder ‘Werk veilig draag een reddingvest’ is een samenvatting van de folders ‘Reddingsvesten’, ‘Man over boord’ en ‘Onderkoeling’ van VDJS en is speciaal bericht op de binnenvaart. De folder geeft informatie over het juiste reddingvest en het juiste gebruik, de gevaren van overboord vallen en hoe te handelen in man overboord situaties. De folder is HIER te downloaden.

BROCHURE STAANDE MAST ROUTE 2013

Voor sommigen misschien te laat, maar als u van plan bent deze vakantie de staande mast route te varen is de speciale VDJS brochure van 2013 over de route erg handig, deze is HIER gratis te downloaden.

Van een watersporter die de route onlangs voer hoorden we overigens dat op pagina 27 de Schoterbrug en de Waarderbrug zijn verwisseld. Brug 49 is de Schoterbrug en brug 48 is de Waarderbrug. De openingstijden kloppen verder wel. Dit zal zo spoedig mogelijk in de PDF versie worden aangepast.

Eventuele ervaringen, opmerkingen of suggesties kunt u aan ons doorgeven via [email protected]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.