Vervanging eerste vizierschuif stuw Hagestein

Gepubliceerd op: 30 april 2019- Laatste update: 30 april 2019 17:26 uur

De vervanging van de zuidelijke vizierschuif van stuw Hagestein is per 29 april 2019 van start gegaan. Dit is de vierde vizierschuif die tijdens de renovatie van het stuwensemble Nederrijn en Lek wordt vernieuwd.

We vervingen eerder vizierschuiven bij de stuwen in Amerongen en Driel Foto: © Thea van den Heuvel

In 2017 gebeurde dat al aan de noordzijde van stuw Amerongen, in 2018 volgden de zuidzijde van stuw Amerongen en de vizierschuif aan de noordzijde van stuw Driel.

Tijdens het renovatieproject van de stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek worden in totaal zes vizierschuiven vervangen (twee per complex). De vervanging in Hagestein kent de komende maanden dezelfde aanpak als bij de eerdere vizierschuifwissels. Zo wordt een tijdelijk keermiddel aan de binnenzijde van de vizierschuif geplaatst. Daarmee wordt de waterkerende functie van de stuw tijdens de vervanging in stand gehouden. Het eerder gebruikte tijdelijk keermiddel wordt hiervoor weer ingezet, omdat de maten van alle stuwen hetzelfde zijn.

Vervangen vizierschuif in drie delen

Na plaatsing van het tijdelijk keermiddel, demonteren we de oude vizierschuif en vervolgens tilt een hijskraan deze in drie delen tussen de betonnen constructie uit. Met dezelfde kraan wordt, ook weer in drie delen, een nieuwe vizierschuif geplaatst. Daarna vervangen we de aandrijving van de vizierschuif. Zodra de nieuwe vizierschuif weer functioneert, wordt het tijdelijk keermiddel weggehaald.

Planning vervanging vizierschuif stuw Hagestein

De vervanging van de vizierschuif, inclusief het opbouwen en afbreken van het tijdelijk keermiddel, duurt ongeveer twee maanden. In het najaar volgt, volgens de huidige planning, de vervanging van de noordelijke vizierschuif van stuw Hagestein. Dit wordt een bijzondere vervanging omdat hier geen nieuwe vizierschuif geplaatst wordt maar de gerenoveerde schuif die in 2017 uit stuw Amerongen is verwijderd. Dit omdat stuw Hagestein een rijksmonument is.

Scheepvaart altijd door de sluis

Het stuwkanaal van het stuwcomplex blijft tijdens de vervanging van een vizierschuif volledig gesloten voor alle scheepvaart. Scheepvaartverkeer maakt in deze periode gebruik van de naastgelegen sluis. Dit geldt ook in periodes van hogere waterstanden wanneer de vizierschuiven geopend zijn.

Renoveren voor de toekomst

De totale renovatie van de drie stuwcomplexen bestaat uit het vervangen van technische installaties en beweegbare delen van stuwen en sluizen, het repareren van de betonconstructies in sluizen en stuwen, het geschikt maken van de sluizen voor zwaardere schepen en het schilderen van de complexen. Ook realiseert Rijkswaterstaat in Amerongen een centraal bedieningsgebouw van waaruit het de drie stuwcomplexen, gefaseerd, centraal gaat bedienen.

Met het stuwcomplex te Driel regelt Rijkswaterstaat de afvoer van rivierwater over de Nederrijn en Lek en de IJssel en voorziet zo het IJsselmeer, het grootste zoetwaterbekken van Nederland, van voldoende water. De stuwcomplexen Driel, Amerongen en Hagestein zorgen samen ook voor voldoende waterpeil op de IJssel, Nederrijn en Lek en daarmee voor een vlotte en veilige scheepvaart.

Geschiedenis stuwcomplexen Nederrijn en Lek

Om de Nederrijn en Lek beter bevaarbaar te maken, is in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een grootscheepse Rijnkanalisatie uitgevoerd. Deze maatregelen droegen ook bij aan een goede (drink)watervoorziening in Midden- en Noord-Nederland. In een tijdbestek van tien jaar zijn de drie stuwcomplexen in gebruik genomen: Hagestein in 1960, Amerongen in 1965 en Driel in 1970.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.