Zondag 28 september Functioneringssluiting Maeslantkering

Op zondag 28 september sluiten de Maeslantkering en de Hartelkering, samen de Europoortkering, hun deuren tijdens de jaarlijkse functioneringssluiting. Op deze dag zijn er in het Keringhuis, Publiekscentrum Water bij de Maeslantkering, rondleidingen en andere activiteiten. Special guest: Minister Schultz van Haegen zal aanwezig zijn om een nieuwe website en app introduceren.

Klaar voor het stormseizoen
Vrijwel elk jaar voert Rijkswaterstaat een testsluiting uit van de Europoortkering. De Maeslantkering en de Hartelkering sluiten op deze dag hun deuren. Deze jaarlijkse functioneringssluiting markeert dat Rijkswaterstaat klaar is voor het stormseizoen. Dit loopt van 1 oktober tot 15 april. De testsluiting is bedoeld om eventuele technische of organisatorische problemen aan het licht te brengen, zodat deze nog voor het stormseizoen verholpen kunnen worden. De Europoortkering beschermt met de achterliggende dijken ongeveer 1,5 miljoen mensen in Rotterdam, Dordrecht en het omliggende gebied tegen stormvloeden van de Noordzee.
Het verwachte sluitmoment is om 17.00 uur. Als gevolg van natuurlijke omstandigheden kan dit nog wijzigen. De sluiting is toegankelijk voor publiek.

Publieks- en informatiecentrum bij de Maeslantkering
Op 28 september is het Keringhuis van 11.00 tot 19.00 uur geopend. In het Keringhuis is alles over de Maeslantkering te vinden en over waterbeheer in Zuid-Holland. Wat is er in de toekomst nodig om Zuid-Holland tegen overstromingen te beschermen? Hoe bouwen we samen met de natuur aan kustversterking? Waar halen de waterbeheerders in droge zomers voldoende zoet water? Het Keringhuis maakt de bezoeker bekend met de actuele ontwikkelingen op het gebied van waterbeheer in Zuid-Holland.

Rondleidingen en meer activiteiten
Bezoekers zijn op 28 september vanaf 11.00 uur welkom in het Keringhuis. Er worden rondleidingen gegeven en er zijn diverse activiteiten. Bezoekers maken hun eigen waterverhaal met waterblokken of ontdekken hoe goed ze zelf zijn voorbereid op een overstroming. Op het buitenterrein is de waterspeelplaats waar jong en oud met zandzakken en pompen zelf aan de slag kunnen om het land droog te houden. Kinderen kunnen ook binnen in het Keringhuis meedoen met een knutselactiviteit. In en om het Keringhuis zijn daarnaast verschillende hapjes en drankjes verkrijgbaar.

Rondleidingen:
Tussen 11.00 en 17.00 uur kunnen bezoekers tegen een kleine vergoeding deelnemen aan een rondleiding. Tijdens de rondleiding neemt een gids de bezoeker mee in het Keringhuis en buiten naar de Maeslantkering. Vanwege de verwachte drukte is het raadzaam om vooraf te reserveren. Kijk voor meer informatie op www.keringhuis.nl

Praktische informatie
· Datum: 28 september 2014

· Activiteiten en rondleidingen van 11.00 – 19.00 uur

· Lancering nieuwe website en app ‘Evacuatie bij Grote Overstromingen’ door minister Schultz van Haegen om 16.00 uur.

· Verwachte aanvang sluiting Maeslantkering: 17.00 uur

· Locatie: het Keringhuis, Maeslantkeringweg 139, 3151 ZZ Hoek van Holland

· Route en parkeren: het Keringhuis is op 28 september niet per auto bereikbaar. Er rijden gratis pendelbussen van parkeerplaatsen in de nabije omgeving van het Keringhuis en van het NS station Hoek van Holland Haven.

· Meer informatie: www.keringhuis.nl

Reserveringen en informatie:
E. [email protected] / I. www.keringhuis.nl / T. 0174-511222 of www.rijkswaterstaat.nl/maeslantkering
Het Keringhuis, Publiekscentrum Water / Maeslantkeringweg 139 / 3151 ZZ / Hoek van Holland

In het Keringhuis participeren Rijkswaterstaat, de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.