Bruggen en sluizen langs de kanalen in Zuid-Nederland worden opgeknapt

Gepubliceerd op: 20 april 2022 – Laatste update: 20 april 2022, 18:02

Een aantal bruggen en sluizen over en in de kanalen in Noord-Brabant en Limburg krijgt onderhoud. Het merendeel wordt in 2022 opgepakt, een paar bruggen en sluizen komen in 2023 aan de beurt.

Onderhoud
De werkzaamheden kunnen per locatie verschillen. Ze bestaan onder andere uit het vervangen van slijtlagen en asfaltvernieuwing. Ook bestaan de werkzaamheden uit beton- en staalreparaties, het schilderen van opleggingen, het vervangen van geleidewerken en sluisdeuren en onderhoud aan de bedieningsgebouwen.

Hinder
Hinder voor de scheepvaart en het wegverkeer is onvermijdelijk. We doen ons best dit zo beperkt mogelijk te houden. De renovatietijd per brug of sluis varieert van ongeveer 2 tot 4 weken. Alleen de renovatie van Sluis 15 & 16 (bij Weert) neemt langer in beslag. We zullen daar op tijd een bericht over plaatsen. Per locatie komt ook een apart persbericht beschikbaar.

Hinder wegverkeer

Bij de volgende locaties is er sprake van hinder voor het wegverkeer:

brug Oude Maasje (Sprang Capelle)
brug Enschotsestraat (Tilburg);
brug Biest Houtakker (Hilvarenbeek)
brug Stad van Gerwen (Nuenen)
Beekse brug (Laarbeek)
brug Wielput (Someren)
brug 14 (Nederweert)
sluis IV (Hilvarenbeek)
brug Oranjelaan (Laarbeek)
Leveroysebrug (Nederweert)
de Maxwell Taylorbrug (Veghel)
Het werk aan de brug Lijnsheike in Tilburg is intussen afgerond.

Hinder scheepvaart

De scheepvaart kan hinder ondervinden bij werkzaamheden aan de volgende bruggen en sluizen:

brug Enschotsestraat (Tilburg)
brug Biest Houtakker (Hilvarenbeek)
brug Stad van Gerwen (Nuenen)
Beekse brug (Laarbeek)
sluis IV (Hilvarenbeek)
sluis V (Laarbeek)
sluis 15 en sluis 16 (Weert)
Kanalen verbinden steden Noord-Brabant en Midden-Limburg
Onder de naam Brabantse en Midden-Limburgse Kanalen vallen het Wilhelminakanaal, de Zuid-Willemsvaart, het Maximakanaal, de Noordervaart en het Kanaal Wessem-Nederweert. Deze kanalen liggen in Midden- en Oost-Brabant en Midden-Limburg. De kanalen zijn destijds aangelegd voor de scheepvaart.

De belangrijke steden die worden verbonden met deze kanalen zijn Eindhoven, Tilburg, ‘s-Hertogenbosch en Weert. Veel van de bruggen en sluizen over en in deze kanalen zijn tientallen jaren tot wel 100 jaar oud en worden intensief gebruikt. Om te voorkomen dat slijtage de doorstroming te veel hindert, vindt er regelmatig onderhoud plaats.

Kaartje
De locaties waar het onderhoud plaatsvindt staan op bijgevoegd kaartje. Daar staan de werkzaamheden ook op vermeld. Deze opsomming is een basis. Naast deze locaties kunnen er nog werkzaamheden aan andere objecten worden uitgevoerd. Ook dan zullen we daarover op tijd een bericht plaatsen.

Onderhoud vaarwegen in Zuid-Nederland
We werken in ons land continu aan een goede bereikbaarheid over water. Ook in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland. We beheren en onderhouden hier de Maas, Brabantse en Limburgse kanalen en tientallen bruggen, sluizen en stuwen. Dat is nodig voor een vlotte, veilige doorstroming en de leefbaarheid van de omgeving.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.