Functioneringssluiting stormvloedkering Ramspol; dinsdag 6 oktober 2020

Gepubliceerd op: 01 oktober 2020- Laatste update: 01 oktober 2020 09:25 uur

Rijkswaterstaat sluit op dinsdag 6 oktober 2020 van 07.00 tot 18.00 uur de stormvloedkering Ramspol bij Kampen. De proefsluiting is nodig om te testen of de stormvloedkering gereed is voor het stormseizoen. Het Ramsdiep en de Ramsgeul zijn gesloten, waardoor het scheepvaartverkeer tijdelijk gestremd is.

De stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam, die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. Dit zorgt voor een korte onderbreking in de doorstroming en waarborgt daarmee de veiligheid van het achterland.

Tijdens de jaarlijkse functioneringssluiting voeren specialisten van Rijkswaterstaat een inspectie uit van het balgdoek en wordt de rek van het doek van de 3 balgen gemeten.


Functioneringssluiting stormvloedkering Ramspol bij Kampen

Stremming scheepvaart

Het Ramsdiep (tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer) wordt dinsdag 6 oktober 2020 van 00.00 tot 23.59 uur gestremd voor het scheepvaartverkeer in verband met de sluiting. De scheepvaart wordt via de eigen kanalen (berichten aan de Scheepvaart en over de marifoon) geïnformeerd.

Dit jaar geen uitleg aan publiek
Vanwege de geldende coronamaatregelen is het dit jaar helaas niet mogelijk publiek buiten uitleg te geven over de stormvloedkering Ramspol. We kunnen de anderhalvemeterrichtlijn van het RIVM niet waarborgen. Ook het bedieningsgebouw is niet toegankelijk.

Balgstuw
De stormvloedkering Ramspol is een balgstuw, uniek in zijn soort. Het is de enige balgstuw ter wereld die als stormvloedkering dienstdoet. De totale kering bestaat uit 3 balgen van een zwaar en zeer sterk rubberdoek, dat opgeblazen een barrière van 10 m hoog en 240 m lang vormt. Voor het type balgstuw is gekozen omdat we anders zo’n 135 km aan dijken moesten ophogen. De kering is een stuk goedkoper én veiliger. Indien er geen sluiting plaatsvindt, ligt de lege balg op de bodem, zodat de scheepvaart vrije doorvaart heeft.

Stormvloedkering
De stormvloedkering Ramspol is 1 van de 5 stormvloedkeringen in Nederland. Rijkswaterstaat beheert en onderhoudt deze kering, gelegen tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer. Bij stormen waarbij het waterpeil stijgt tot een hoogte van 50 cm boven NAP, sluit de stormvloedkering geheel automatisch en beschermt zo het achterland.

Functioneringssluiting en inspectiesluiting
De stormvloedkering wordt ieder jaar getest. In het voorjaar inspecteren we de conditie van de binnenzijde van het balgdoek (inspectiesluiting) met behulp van drones. De eerste dinsdag van september testen we of de stormvloedkering gereed is voor het stormseizoen dat loopt van 1 oktober tot 15 april (functioneringssluiting).

Dit jaar is de functioneringssluiting eenmalig op dinsdag 6 oktober 2020. Dit omdat de inspectiesluiting (oorspronkelijk gepland in mei 2020) in verband met corona is doorgeschoven naar begin september.

Het is niet mogelijk de functionerings- en inspectiesluiting te combineren.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat: 0800-8002. Kijk voor de werking van de stormvloedkering Ramspol ook op de pagina Ramspolkering.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.