Gedichten van een binnenvaartmatroos

Gedichten van een binnenvaartmatroos

Een speciaal moederdagcadeau. Zo zou je het wel kunnen noemen. Niet gegeven door haar zoon, maar van zijn moeder gekregen. Zeven jaar na haar dood. Frank Antonie van Alphen, schrijver van ‘De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal’, vond een aangename verrassing in zijn moeders nalatenschap. Twintig gedichten, vijfendertig jaar geleden geschreven op de grote rivieren, op een oranje Olivetti-typemachine. Geen computer aan boord. Geen internet. Frank Antonie werkte als matroos op de binnenvaart en schreef wanneer hij maar kon. Zijn collega-matroos Piet zorgde ervoor dàt hij dat kon en nam meer dan eens bezigheden aan boord voor zijn rekening. ‘Glandmuziek’ zag het licht. De gedichten werden in een envelop naar moeder Van Alphen gestuurd met de vraag die goed te bewaren. Dat deed ze. De dikke envelop ging in een doos met andere enveloppen. En werden vergeten. Om na vijfendertig jaar weer op te duiken.

Simon Hermans, ex-redacteur van Uitgeverij In de Waalkolk, schreef: “Inhoudelijk is de bundel subliem, verrassend en speels, zowel de gedichten zelf als zeker ook de visuele beelden, de sfeer en de verbazingwekkende vondsten van Marga van den Heuvel als spiegelingen op Frank Antonie’s woorden en gedachten. Prachtig! In dit landschap van spiegelmotieven, verdubbelingen, metamorfosen, terugkaatsingen, Rembrandteske clair-obscures, poppen uit Indonesië, met hun wisselende spel van licht en donker: overal zie je in de glans van dat gland en zijn poëzie een weerspiegeling van die vijfentwintigjarige matroos en de wereld om hem heen.”

‘Glandmuziek’ is vanaf nu als uitgave van de Stadse Wal verkrijgbaar. In originele, getypte pagina’s gedrukt, fraai vormgegeven door Marga van den Heuvel van Maartsehazen.nl – prijs: €10,00.

Al eerder schreef Frank Antonie ‘Ik droom in rood’, een poëtisch eerbetoon aan zijn overleden vader, de schipper. Voor meer informatie: frankantonie.nl

Glandmuziek-bundel8

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.