Iedere week een aanrijding met slagboom

Gepubliceerd op: 21 november 2022 – Laatste update: 21 november 2022, 12:03

Iedere week sneuvelt er minimaal 1 slagboom door een onoplettende automobilist, voetganger of vaarweggebruiker. Rijkswaterstaat vraagt daarom de (vaar)weggebruiker om extra alert te zijn.

Het gaat regelmatig mis, maar het gaat misschien nog wel vaker ‘net goed’ en ook dat verdient aandacht.

‘Het gaat om ieders veiligheid’, aldus operator Rianne. Als operator werkt Rianne op verschillende bruggen en sluizen. Samen met 3 andere operators verspreid over Nederland lanceert zij vandaag de video over hun werk. ‘Je ziet ons normaal gesproken niet. Maar ik bedien de sluis of brug ook voor jouw veiligheid. Ik heb controle over het hele proces, behalve of jij besluit te stoppen voor de slagboom’, vertelt Rianne.

Minimaal 51 slagboomaanrijdingen in 2021
In 2021 werden er minimaal 51 slagbomen uitgereden op onze bruggen en sluizen. De locaties en redenen hiervan variëren. Van een onoplettende automobilist op de Afsluitdijk tot die ene chauffeur die met een beetje extra gas hoopt nog voor de brugopening over de Spijkenissebrug te zijn.

‘Je schrikt je kapot als zoiets gebeurt. Je hebt alles volgens de juiste processen gevolgd en toch zie je het dan misgaan. Je maakt het dan voor alle betrokken partijen ontzettend onveilig. En niet alleen dat, het brengt ook de nodige kosten met zich mee’, geeft Rianne aan.

Bediening van bruggen en sluizen
Veel van de sluizen en bruggen van Rijkswaterstaat worden handmatig bediend door zogenoemde operators. Zij controleren of de weg vrij is, communiceren naar de scheepvaart wanneer ze kunnen doorvaren en openen en sluiten de slagboom. Met behulp van camera’s en radar bepalen zij wat het juiste moment voor de brugopening is. Op die manier houden zij de wachttijd voor automobilist en schipper tot een minimum.

Er zijn 440 operators werkzaam bij Rijkswaterstaat op veel verschillende objecten. Rianne: ‘ik heb de mooiste baan van Nederland en ben er trots op om te werken aan een stukje extra veiligheid. Daar doe ik alles voor. Daarom wil ik mensen ook meegeven om net even dat minuutje extra te wachten. Geniet van het mooie uitzicht. Dat doe ik ook.’

Meer weten over het beroep van de operator? Bekijk dan de pagina over operators bij Rijkswaterstaat.

BronRijkswaterstaat ( Klik hier voor de video )

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.