Tot eind 2023 voert aannemerscombinatie Strukton-Van den Herik namens Rijkswaterstaat baggerwerkzaamheden uit op de IJssel, tussen de Stadsbrug en de Molenbrug van Kampen. Zo houden we de rivierbodem stabiel en beschermen we het achterland tegen overstroming door hoogwater.
Met een kraanschip en een kraanponton brengen we de bodem van de IJssel tussen de Stadsbrug en de Molenbrug op diepte. Het opgegraven baggermateriaal – zand en slib – voeren we af met beunschepen, zodat we het ergens anders weer kunnen hergebruiken.
Planning werkzaamheden op IJssel
De werkzaamheden zijn midden 2023 begonnen. In week 32 en 33 (van 7 tot en met 18 augustus) is er een zomerstop. Daarna hervatten we het werk. Dit duurt naar verwachting tot eind 2023.
Hinder tijdens werkzaamheden beperken
We kunnen helaas niet voorkomen dat deze werkzaamheden hinder opleveren voor omwonenden, met name in de vorm van geluidsoverlast. Om deze hinder zoveel mogelijk te beperken werken we standaard overdag en op werkdagen. Alleen in uitzonderingsgevallen kunnen we van deze werktijden afwijken. Bovendien zorgen we dat het geluidsniveau binnen de grenzen van de algemene plaatselijke verordening van de gemeente Kampen blijft.
Waterveiligheid Kampen verbeteren
Onderhoud van de rivierbodem is nodig om Kampen te beschermen tegen overstroming door hoogwater en om de bodem stabiel te houden. Door de stroming verandert de bodem namelijk continu. Op sommige plekken slijt de bodem weg (erosie). Op andere plekken slaan zand en grind neer, waardoor de bodem minder diep wordt (sedimentatie). Door te baggeren voorkomen we dat deze effecten te sterk worden en er bij hoogwater onvoldoende water afgevoerd wordt.
Regio beschermen tegen hoogwater
De onderhoudswerkzaamheden sluiten aan bij het IJsseldeltaprogramma. Daarin is de afgelopen jaren gewerkt aan betere bescherming van de regio Kampen en Zwolle tegen hoogwater, nu en in de toekomst. Zo is de bodem in de zomerbedden van de rivier verlaagd(externe link) om de waterafvoer naar het Ketelmeer te verbeteren.
Weten hoe baggeren precies in zijn werk gaat en waarom we dat doen? We leggen het uit met een interview en een infographic.
Bron:Rijkswaterstaat