Onderhoudswerkzaamheden Sluis Sambeek succesvol afgerond

Gepubliceerd op: 1 december 2021

Begin december 2021 zijn de onderhoudswerkzaamheden aan Sluis Sambeek afgerond. Sinds februari 2021 verrichtte Heijmans in opdracht van Rijkswaterstaat onderhoud aan de bijna 100 jaar oude (1926) sluis.

Tijdens de werkzaamheden zijn de nivelleersystemen – de schuiven in de sluisdeuren – vervangen. De deuren zijn hiervoor uit het water gehesen en op de kant onder handen genomen. Inmiddels zijn alle schuiven vervangen, zijn de deuren terug ingehesen en hebben er tests plaatsgevonden.


De sluisdeur wordt op zijn plek gehesen Foto: © Heijmans
Gedurende deze werkzaamheden heeft Combinatie Mourik-Dynniq de hydrauliekslangen vervangen. Door deze werkzaamheden te combineren was er geen extra stremming nodig voor de scheepvaart. De hoogwaterstanden in januari/februari en juli 2021 hebben hinder veroorzaakt voor de werkzaamheden, maar desondanks is het gelukt om de sluis volgens planning gereed te hebben.

Maasroute

Rond de jaren ’20 in de vorige eeuw is een start gemaakt om de Maas te kanaliseren en beter bevaarbaar te maken. Zo werden het Julianakanaal en het Lateraalkanaal Linne-Buggenum aangelegd. In de Maas zelf kwamen 7 stuwen, van zuid naar noord: Borgharen, Linne, Roermond, Belfeld, Sambeek, Grave en Lith. Dit totaal aan vaarwegen, stuwen en sluizen wordt de Maasroute genoemd.

In oktober 2021 werden onderhoudswerkzaamheden aan de Maassluis in Belfeld afgerond en op dit moment (december 2021) vinden er nog de laatste onderhoudswerkzaamheden plaats aan de kanaalsluis van Heel. In 2022 wordt gestart met het repareren van de nivelleersystemen van Sluis Linne. Dankzij deze werkzaamheden neemt de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de totale route voor de scheepvaart toe.

Onderhoud vaarwegen in Zuid-Nederland

Rijkswaterstaat werkt in ons land continu aan een goede bereikbaarheid over water. Ook in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland. We beheren en onderhouden de Maas, Brabantse en Limburgse kanalen en tientallen bruggen, sluizen en stuwen. Dat is nodig voor een vlotte, veilige doorstroming en de leefbaarheid van de omgeving.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.