Overnachtingshaven Bergambacht klaar voor gebruik

Gepubliceerd op: 20 december 2022

Vanaf dinsdag 20 december 2022 kunnen binnenvaartschippers 8 nieuwe overnachtingsplaatsen gebruiken op de Beneden-Lek bij Bergambacht. Dit zorgt ervoor dat zij aan hun wettelijke rusttijd kunnen voldoen.

De Beneden-Lek is een belangrijke rivier in het hoofdvaarwegennet voor de Nederlandse binnenvaart.


Overnachtingshaven Bergambacht Foto: ┬ę Rijkswaterstaat
De nieuwe overnachtingshaven
Aannemerscombinatie Strukton en Van Den Herik bouwde een nieuwe overnachtingshaven met 8 plekken aan de linkeroever. In de noordoosthoek van de overnachtingshaven legde de combinatie een kade van ongeveer 150 m lang aan. Hier kunnen bijvoorbeeld 2 schepen van 110 m aanmeren.

Aan de zuidkant maakte de combinatie een drijvende steiger van ongeveer 300 m lang. Deze heeft een afloopvoorziening naar het vaste land. Hieraan kunnen maximaal 6 schepen afmeren. De schepen kunnen de walstroom gebruiken. Ze mogen geen gebruik maken van hun eigen energieopwekker.

De strekdam scheidt de overnachtingshaven van de doorgaande scheepvaart op de Lek. Schepen tot 135 m lang kunnen zo beschut tegen wind, stroming, golven en ijs tot 3 dagen in de haven verblijven.

Voorzichtigheid bij overnachtingshaven

De haven is alleen voor hulpdiensten bereikbaar via een nieuwe weg.

Het in- en uitvaren van de overnachtingshaven moet nog met voorzichtigheid gebeuren. Het rode vaste havenlicht is namelijk tijdelijk niet beschikbaar. Dit komt door de aanleg van een nieuwe veerstoep aan de noordwestelijk kant van de overnachtingshaven.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.