Prinses Máximasluis bij Lith gestremd tot november 2019

Gepubliceerd op: 30 augustus 2019- Laatste update: 30 augustus 2019 10:18 uur

De werkzaamheden aan de Prinses Máximasluis bij Lith gaan tot november 2019 duren. Reden hiervoor is de slijtage van de scharnieren van de deuren. Het conserveren van deze deuren dat voor 2020 gepland stond wordt nu meteen meegenomen. Ook verwacht Rijkswaterstaat dat oorzaak van de serie storingen van afgelopen tijd nu kan worden verholpen.

Houtwerk Prinses Máximasluis

Eind juli 2019 startte Rijkswaterstaat met werkzaamheden aan de Prinses Máximasluis. Het houtwerk rondom de deuren aan het bovenhoofd van de sluis was dringend aan vervanging toe; langer wachten zou het schutten in gevaar kunnen brengen. In verband met de reparatie zijn de deuren van de sluis uit het water getild. Daarbij werd geconstateerd dat ook de scharnieren van de deuren (de zogenaamde taatskappen en -kommen) aan vervanging toe zijn. Deze onderdelen moeten worden gegoten en dat neemt tijd in beslag. Over ongeveer 7 weken zijn deze onderdelen beschikbaar en kunnen de scharnieren worden vervangen.

Conserveren deuren bovenhoofd

Nu het langer duurt voor de deuren van het bovenhoofd teruggezet kunnen worden heeft Rijkswaterstaat besloten deze tijd te benutten om deze sluisdeuren ook te conserveren. Dit stond, net als de vervanging van de scharnieren, gepland voor 2020-2023. Voor het stralen en verven gaan de deuren naar een werkplaats.

Aanpak benedenhoofd

De kolk heeft al langer last van storingen. Deze worden vermoedelijk veroorzaakt aan het benedenhoofd van de sluis. Rijkswaterstaat gebruikt deze stremming om ook daar werkzaamheden uit te voeren. Sediment wordt verwijderd en de lagers van de hydrauliekcylinder worden vervangen. Dit gebeurt ter plekke. Naar verwachting zorgt dit ervoor dat deze serie storingen dan afgelopen is.

In week 44 zijn deze werkzaamheden aan de sluisdeuren afgerond en is de Prinses Máximasluis bij Lith weer toegankelijk voor de scheepvaart. Tot die tijd kunnen schepen die gebruik moeten maken van de lange kolk, via sluis Weurt varen.

Werkzaamheden Weurt en St. Andries

Bij sluis St. Andries en Weurt staan ook grotere werkzaamheden gepland. Bij St. Andries moet aanvaarschade worden hersteld; dit vindt later dit jaar plaats. In Weurt verwachten we begin volgend jaar te starten. Daar worden de hijskabels van de hefdeuren vervangen. Hierover zal ook via de gebruikelijke kanalen gecommuniceerd worden.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.