Rijkswaterstaat begint met de voorbereidingen voor de bouw van de tweede sluis bij Eefde

Rijkswaterstaat begint met de voorbereidingen voor de bouw van de tweede sluiskolk bij Eefde.

Vanaf maandag 12 september 2016 start aannemer Devobo met het vrijmaken van het terrein door het kappen van bomen ten noorden van de huidige kolk en langs de dijk aan de IJsselzijde. Dit is nodig om ruimte te maken voor de nieuwe sluiskolk.

Kap en herplant van bomen

Het kappen van de bomen duurt ongeveer 4 weken. Het gaat om ongeveer 375 bomen van verschillende soort en grootte. Daarna worden de boomstronken tot 10 cm diep verwijderd, waarna de grond wordt geëgaliseerd en met gras ingezaaid. De aannemer werkt van maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 18.00 uur, en indien nodig ook op zaterdag tussen 09.00 en 16.00 uur. Tijdens de kap dichtbij de Kapperallee kan het verkeer per keer een aantal minuten worden tegengehouden om een veilige situatie te waarborgen.
Rijkswaterstaat plant hetzelfde aantal bomen terug, direct nadat de nieuwe sluis klaar is en in dezelfde omgeving. Er worden dan bomen geplant van 5 en 10 meter. Hierdoor ontstaat meteen een volwassen ogend bos, dat ook ruimte biedt voor bijvoorbeeld wandelpaden en een open plek voor evenementen.

Omleiding voor fietsers en wandelaars

Gedurende de werkzaamheden naast de bestaande sluiskolk, wordt het Kanaalpad ter hoogte van het werk circa twee weken tijdens de werktijden afgesloten. Dit is nodig om veilig te kunnen werken. Wanneer dit precies plaatsvindt hangt af van de voortgang van de werkzaamheden. Bewoners van het Kanaalpad krijgen altijd doorgang. Voor fietsers en wandelaars staat tijdens de afsluiting een omleidingsroute met borden aangegeven. Een fiets- of wandeltocht wordt daardoor circa 700 meter langer.

Uitbreiding Sluis Eefde

Een tweede sluis bij Eefde verkort de wachttijden voor schepen en maakt deze belangrijke toegang tot Twente minder kwetsbaar bij onderhoud en calamiteiten. Medio 2017 begint de aannemer met de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden. Gepland is dat de eerste schepen in 2020 door de nieuwe sluis varen. Kijk voor meer informatie op de projectpagina Uitbreiding Sluis Eefde.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.