Rijkswaterstaat bergt gezonken vrachtschip Schelde-Rijnkanaal

Rijkswaterstaat heeft vandaag de voorbereidende werkzaamheden afgerond voor het bergen van het vrachtschip in het Schelde-Rijnkanaal dat donderdag laat in de avond zonk. Rijkswaterstaat laat het schip zo spoedig mogelijk bergen. Volgens planning van de aannemer gebeurt dat nog komende week. Tot die tijd moeten schepen rekening houden met vertraging.

Het Schelde-Rijnkanaal is een belangrijke verbinding tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen. Normaliter geeft de eigenaar van het schip of zijn verzekeraar opdracht tot berging. Om te zorgen dat de scheepvaart zo snel mogelijk weer volledig gebruik kan maken van het Schelde-Rijnkanaal, heeft Rijkswaterstaat zelf opdracht gegeven om het schip te bergen. Tijdens het bergen wordt de vaarweg nog een aantal keer korte tijd gestemd.

Doorvaart gedeeltelijk mogelijk
Rijkswaterstaat maakte vrijdag de doorvaart al gedeeltelijk mogelijk door een strook van circa 35 meter breed vrij te maken. Schepen, met uitzondering van koppelverbanden, kunnen hierdoor onder scheepvaartbegeleiding het gezonken schip passeren. Omvaren via de Krammersluizen en Hansweert is ook mogelijk.

Achtergrond
Donderdagavond 2 november is het Poolse vrachtschip Isala door stuurproblemen in aanvaring gekomen met het Zwitserse passagiersschip Amelia. Het vrachtschip geladen met keukenzout zonk. Het schip ligt midden in het Schelde-Rijnkanaal en belemmert de snelle doorvaart voor het scheepvaartverkeer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.