Rijkswaterstaat start met vervanging eerste van 6 vizierschuiven op stuwcomplex Amerongen

Op het stuwcomplex Amerongen start begin juni 2017 de vervanging van de eerste vizierschuif van het stuwcomplex. De vervanging van deze vizierschuif is de eerste in een serie van 6 op de stuwcomplexen Driel, Amerongen en Hagestein.

Het wisselen van de vizierschuiven van de stuwen, ieder met een gewicht van 270 ton, een diameter van 48 m en een hoogte van 9 m, is het meest in het oog springende onderdeel van een grootschalige renovatie van de 3 stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek.

Rijkswaterstaat plaatst, voordat de noordelijk vizierschuif in Amerongen wordt verwijderd, eerst een tijdelijk keermiddel, dat speciaal voor dit project is geconstrueerd, direct naast de te verwijderen vizierschuif. Als het tijdelijk keermiddel is geïnstalleerd, verwijderen we de vizierschuif in 3 delen. Dan plaatsen we een nieuwe vizierschuif terug. Ook vervangen we delen van het machinewerk, de hijskabels en de kabelwielen waarmee de vizierschuif wordt bediend. De werkzaamheden duren volgens de huidige planning per schuif circa 14 weken. Al die tijd neemt het tijdelijk keermiddel de functie van de stuw in Amerongen, het keren van het water, over. Dat is belangrijk voor voldoende waterpeil voor de scheepvaart op de IJssel en de Nederrijn en Lek.

Renoveren voor de toekomst

De totale renovatie van de 3 stuwcomplexen bestaat uit het vervangen van technische installaties en beweegbare delen van stuwen en sluizen, het repareren van de betonconstructies in sluizen en stuwen, het geschikt maken van de sluizen voor zwaardere schepen en het schilderen van de complexen. Ook realiseert Rijkswaterstaat in Amerongen een centraal bedieningsgebouw van waaruit het de 3 stuwcomplexen vanaf 2019 zal bedienen.

Siemens, BSB Staalbouw en DIMCO voeren dit project in opdracht van Rijkswaterstaat uit. De renovatie is naar verwachting eind 2019 afgerond.

Met het stuwcomplex te Driel regelt Rijkswaterstaat de afvoer van rivierwater over de Nederrijn en Lek en de IJssel en voorziet zo het IJsselmeer, het grootste zoetwaterbekken van Nederland, van voldoende water. De stuwcomplexen Driel, Amerongen en Hagestein zorgen samen ook voor voldoende waterpeil op de IJssel, Nederrijn en Lek en daarmee voor een vlotte en veilige scheepvaart.

Scheepvaart tijdens vervanging vizierschuif altijd door de sluis

Het stuwkanaal van het stuwcomplex blijft tijdens de vervanging van een vizierschuif volledig gesloten voor alle scheepvaartverkeer. Scheepvaartverkeer maakt in deze periode gebruik van de naastgelegen sluis. Dit geldt ook in periodes van hogere waterstanden wanneer de vizierschuiven geopend zijn. Tijdens de vervanging van een vizierschuif is er te weinig ruimte voor schepen om elkaar in het stuwkanaal veilig te passeren. Er is dan slechts 1 poort, in plaats van twee, beschikbaar. Daarnaast liggen er diverse werkschepen in het stuwkanaal en nabij de stuw waardoor de ruimte beperkt is.

Geschiedenis

Om de Nederrijn en Lek beter bevaarbaar te maken, is in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw een grootscheepse Rijnkanalisatie uitgevoerd. Deze maatregelen droegen ook bij aan een goede (drink)watervoorziening in Midden- en Noord-Nederland. In een tijdbestek van tien jaar zijn de 3 stuwcomplexen in gebruik genomen: Hagestein in 1960, Amerongen in 1965 en Driel in 1970.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.