Rijkswaterstaat zet ook dit zomerseizoen stewards op sluizen in

Vanaf begin juli zet Rijkswaterstaat weer stewards in op een aantal drukke sluizen. Zij assisteren recreatieschippers bij het kiezen van de plaats in de sluiskolk en bij het afmeren. De stewards dragen zo bij aan vlot en veilig scheepvaartverkeer.

Met mooi weer neemt de drukte op de vaarwegen toe. Vooral bij sluizen kan dit leiden tot gevaarlijke situaties en lange wachttijden. Grote vrachtschepen en kleine plezierjachten moeten hier samen manoeuvreren in een beperkte ruimte.
Het passeren van sluizen vinden veel recreatieschippers niet eenvoudig. Het is lastig om te manoeuvreren in een beperkte ruimte. Daarbij moeten schippers goed opletten, rekening houden met andere schepen en met de sluismeester communiceren.

In de zomerperiode bemant Rijkswaterstaat daarom drukke sluizen met stewards.

Wat doen de stewards?
Concreet ondersteunen stewards de recreanten tijdens het passeren van de sluis door:
de instructies van de sluismeester door te geven, bijvoorbeeld met betrekking tot de volgorde van invaren en het plaatsnemen in de kolk;
het aannemen en losgooien van lijnen;
het beantwoorden van vragen en het geven van informatie.

Stewards werken onder supervisie van de sluismeester.

Waar en wanneer worden stewards ingezet?

Er worden dit jaar zo’n 40 tot 45 stewards ingezet op tien Rijkswaterstaatsluizen waar in drukke periodes sprake is van wachttijden, waar beroeps- en recreatievaart samen schutten of bij voor de recreatievaart lastige objecten. Stewards zijn actief tussen 5 juli en 31 augustus. De dagen waarop stewards worden ingezet, variëren per locatie en zijn afhankelijk van de verwachte drukte.

Extra inzet stewards Nawaka scoutingevenement

Bijzonder dit jaar is de inzet van stewards op de sluis in Roermond in de weekenden van 18 juli en 2 augustus. Hier vindt het vijfjaarlijkse internationale scoutingevenement Nawaka plaats. Rijkswaterstaat begeleidt hier de grote in- en uitstroom via de sluis van de jachten en bootjes van de duizenden deelnemers.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.