Sluis Hansweert: werkzaamheden in oktober en november 2022

Gepubliceerd op: 3 oktober 2022 – Laatste update: 3 oktober 2022, 17:08

Bij het sluizencomplex Hansweert vinden de komende maanden verschillende werkzaamheden plaats. Jaarlijks vast onderhoud, vervanging van remming- en geleidewerken én vervanging van de onderwaterrails van 4 sluisdeuren.

De werkzaamheden duren van 5 oktober tot en met 18 november 2022. In deze periode is vaak 1 van de 2 sluiskolken beschikbaar voor de scheepvaart. Wachttijden kunnen hierdoor oplopen.

Jaarlijks regulier onderhoud sluis Hansweert

Jaarlijks vindt regulier onderhoud plaats aan de sluis. Dit duurt 2 weken, van 5 tot en met 18 oktober 2022. Het gaat dan onder andere om het verwijderen van bagger en vuil van de bodem, wanden en deurkassen. Daarnaast vindt er onderhoud plaats aan de gelijkstroommotoren, we testen de noodbediening van de sluisdeuren, de hydrauliekfilters van de sluisdeuren worden vervangen en we reinigen diverse filterelementen van de deuraandrijving.

Renoveren remming- en geleidewerken

Op maandag 17 en 24 oktober 2022 verwijderen we de tijdelijke remmingwerken en hijsen we de gerenoveerde remmingwerken terug op hun plek. Met deze werkzaamheden ronden we het vervangen en renoveren van de remming- en geleidewerken van sluis Hansweert af.

Vervangen onderwaterrails

Vanaf 25 oktober vervangen we alle onderwaterrails. Na 40 jaar intensief gebruik hebben zij het einde van hun levensduur bereikt. De 4 sluisdeuren van sluis Hansweert rijden heen en weer over deze rails om open te gaan of te sluiten.

Een duikploeg demonteert de 48 m lange rails en brengt deze in stukken boven water. Een kraan hijst de nieuwe rails in de sluiskolk waarna duikers deze vastmaken aan de betonnen bodem van de sluiskolk. Op 18 november 2022 ronden we de werkzaamheden af met het vervangen van de laatste rails. Bij slechte weersomstandigheden kan het gebeuren dat de geplande werkzaamheden iets verschuiven.

Hinder sluis Hansweert oktober en november 2022

De werkzaamheden duren van 5 oktober tot en met 18 november. In deze periode is vaak 1 van de 2 sluiskolken beschikbaar voor de scheepvaart. Wachttijden kunnen hierdoor oplopen. De hinder is in deze periode als volgt:

5 tot en met 16 oktober vindt er regulier onderhoud plaats. Op doordeweekse dagen is 1 sluiskolk beschikbaar tussen 07.00 en 17.00 uur. De sluizen zijn dan beurtelings gestremd;
Op 17 oktober van 06.30 tot 22.00 uur worden remming- en geleidewerken vervangen. De Westsluis is dan gestremd;
18 oktober vindt er regulier onderhoud plaats tussen 07.00 en 17.00 uur. Op deze dag is er 1 sluiskolk beschikbaar;
Op 24 oktober van 06.30 tot 22.00 uur worden remming- en geleidewerken vervangen. De Oostsluis is dan gestremd;
Van 25 oktober tot en met 18 november worden de onderwaterrails vervangen. Verkeersregelaars begeleiden dan fietsers over het sluizencomplex. Er is dan 1 sluiskolk beschikbaar, met uitzondering van zondag 30 oktober en de weekenden van 5 en 6, en 12 en 13 november.
Meer informatie
Scheepvaart is geïnformeerd over de hinder via BAS-bericht en de website vaarweginformatie(externe link). Meer informatie over de werkzaamheden en een overzicht van de stremmingen vindt u op de projectpagina over sluis Hansweert. Weg- en vaarweggebruikers kunnen voor informatie ook bellen met de gratis Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.