Start aanvang bouw dienstenhaven Nieuwe Sluis Terneuzen

Na jaren van overleg met diverse maritieme stakeholders gaat in week 50 van 2019 het grote werk aan de dienstenhaven, deelproject van Nieuwe Sluis Terneuzen, van start. Over 2 jaar (eind 2021) kan de dienstenhaven met gebouw in de Buitenhaven West in gebruik genomen worden. De haven wordt 385 m lang en op zijn breedst 95 m.

De dienstenhaven wordt straks gebruikt voor maritieme dienstverleners die een directe connectie hebben met het sluizencomplex van Terneuzen. Naast de dienstenhaven leggen we ook een dienstengebouw en omliggende wegen aan. De nieuwe plek is gunstig gelegen ten opzichte van de Nieuwe Sluis Terneuzen als deze gereed is.

Gebouw en ligplaatsen

Bij de dienstenhaven komt een gebouw en ligplaatsen voor de Koninklijke Marechaussee, Boluda (voorheen Kotug) en Muller Maritime Holding. De vaartuigen van deze partijen komen in de dienstenhaven te liggen. Rijkswaterstaat heeft op dezelfde locatie de Nautische Centrale Terneuzen staan.
Werkzaamheden aanleg dienstenhaven

De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de dienstenhaven zijn in volle gang. Het bouwterrein op de Lange Middenhavendam is ingericht, grond is verplaatst en de inrit is aangepast zodat het werkverkeer voor het bouwterrein en de verkeersleiders die naar de verkeerscentrale moeten elkaar niet kruisen. Deze week starten we met het trillen van de nieuwe combiwand. We starten met 1 stelling. Begin 2020 volgt een 2e heistelling. We werken van noord naar zuid. Medio april 2020 zijn de heiwerkzaamheden gereed. In het 2e kwartaal van 2020 persen we circa 100.000 m3 zand om een nieuw stuk land/kistdam te creëren.
Overlast

We werken van 9 december 2019 tot medio april 2020 met trilwerkzaamheden. De werkzaamheden liggen dicht bij de Terneuzense binnenstad en de kernen Wulpenbek en de Knol en kunnen geluid- en trillingoverlast veroorzaken. Ook wordt meer dan normaal gebruik gemaakt van de inrit door werkverkeer op de Buitenhaven.

We monitoren nauwkeurig het geluid, de trillingen en het grondwaterpeil. Op onze website Nieuwe Sluis Terneuzen staat meer informatie.

Nieuwe Sluis Terneuzen

Eind 2022 vaart het eerste schip door de Nieuwe Sluis in Terneuzen. De Nieuwe Sluis wordt net zo groot als de sluizen in het Panamakanaal, namelijk 427 m lang, 55 m breed en 16,44 m diep. De bouw is in volle gang. Naast het werk aan de sluis zelf, vinden er nog deelprojecten plaats, onder andere om ruimte te maken voor de invaart van de Nieuwe Sluis.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.