VDJS update.

Beste mensen,

Tijd voor weer een korte VDJS update.

HISWA te water 2012
VDJS was begin september aanwezig tijdens de eerste HISWA te water in Amsterdam. De beurs vond voor de eerste keer plaats op de NDSM-werf in Amsterdam, een unieke en schitterende locatie. In de stand waren de diverse VDJS folders verkrijgbaar en werd aandacht geschonken aan de digitale campagne “Veilig in elkaars vaarwater”. Door het supermooie weer trok de beurs flink wat meer bezoekers dan in 2011, en de VDJS stand dus ook!

Om meningen te peilen heeft het bedrijf DataCollect Traffic Systems GmbH op de VDJS stand een display “U VAART x km/uur” gepresenteerd. De displays staan ook veelvuldig langs de weg en geven uw snelheid aan, u kent ze waarschijnlijk wel. Tijdens de beurs is uit gesprekken met bezoekers gebleken dat er behoefte is aan snelheidsinformatie, bewustwording van de snelheid, beperking van golf- en geluidsoverlast. Ook het voorkomen van onderlinge ergernissen is een belangrijk thema. Het bedrijf komt nu graag in contact met geïnteresseerde jachthavens, handhavers, vaarwegbeheerders, gemeenten of waterschappen die samen in Nederland een pilot project willen starten. Meer informatie is verkrijgbaar via [email protected]

Nieuwe marifoonkanaal blokgebieden voor het Noordzeekanaalgebied
Het Noordzeekanaalgebied wordt steeds drukker bevaren. Zowel door beroeps- als door pleziervaart. Voor het waarborgen van een veilige en vlotte doorvaart, heeft het Centraal Nautisch Beheer met de aanleg van walradar, besloten tot het wijzigen van de marifoonkanaal blokgebieden. Per 12 september 2012 zijn daarom de marifoonkanalen gewijzigd in de aanloop van IJmuiden, het Noordzeekanaalgebied en een aantal aangrenzende wateren. Behalve de marifoonkanalen veranderen ook de grenzen van de blokgebieden. Op www.portofamsterdam.nl staan kaarten met de nieuwe marifoonkanalen en de nieuwe gebieden. Een bewaarexemplaar van deze kaart is te verkrijgen via de patrouillevaartuigen, bunkerstations, bilgeboten en op de sluizen in het gebied.

VDJS App
De VDJS App was al voor de iPhone en iPad gratis beschikbaar, maar nu ook voor Android. Rijkswaterstaat heeft in het kader van de bewustwordingscampagne ‘Varen doe je samen’ communicatiebureau Van Hulzen de opdracht gegeven voor de campagne deze vernieuwde website en een app te ontwikkelen. “Bij zowel de website als de app stond de relevantie van de informatie centraal”, stelt Sebastiaan Huis van Van Hulzen. “Daarom is bijvoorbeeld regionale informatie eenvoudig toegankelijk via virtuele overzichtskaarten. Ook specifieke doelgroepen, zoals beroeps- en pleziervaart kunnen via hun ‘eigen’ tabs en pagina’s snel de voor hun relevante informatie vinden.”

De App is vooral gericht op de pleziervaart. Zo zijn een aantal handige extra’s ingebouwd die veilig vaarweggebruik stimuleren, bijvoorbeeld een meldfunctie voor onveilige locaties, een quiz waarmee je kunt controleren hoeveel je zelf weet over veilig varen en een checklist die je helpt om veilig te handelen in bepaalde situaties.

VDJS praktijkdagen in september
Half september vond de eerste VDJS praktijkdag in de regio Dordrecht plaats. Het was een ontzettend nuttige en leerzame dag. Een leuke impressie van de dag gemaakt door ‘ERZET Maritieme Video Producties’ staat HIER.
Eind september vond de tweede VDJS praktijkdag plaats op de Waal bij Tiel. Ook deze was, net als de praktijkdag begin juni, zeer geslaagd. Foto’s van beide dagen staan op www.facebook.com/varendoejesamen

LET OP: VDJS praktijkdag op de WADDENZEE in november
Misschien staat uw boot in november al hoog en droog, maar toch organiseert ScheepsWijs Vaarcursussen in samenwerking met Rijkswaterstaat Waterdistrict Waddenzee op zaterdag 10 november 2012 vanuit Harlingen een unieke en leerzame VDJS praktijkdag op de Waddenzee. Tijdens de heenreis naar Terschelling bespreken Marianne van der Linden (ScheepsWijs) en Dirk Lijsenaar (RWS) onder andere ‘wadvaren tussen de beroepsvaart’. Op Terschelling brengen de deelnemers een kort bezoek aan de brug van de ‘gewone’ veerboot, wordt de lunch genuttigd en geeft een kapitein van rederij Doeksen een informatieve presentatie. Voor aanvang van de terugreis brengen de deelnemers een bezoek aan de brug van de ‘snelle’ boot.

De VDJS praktijkdag start om 9.45 uur in Harlingen. Let op: als u te laat bent mist u letterlijk de boot. De dag eindigt om 17.15 uur. De kosten voor deze VDJS praktijkdag bedragen € 45 per persoon. Meer informatie is verkrijgbaar via [email protected]. Aanmelden kan ook via dit mailadres.
Deelname aan een VDJS praktijkdag geschiedt geheel op eigen risico. De organisatie accepteert geen enkele aansprakelijkheid voor materiële schade of persoonlijk letsel veroorzaakt in samenhang met of voor, gedurende of na de VDJS praktijkdag.
VDJS praktijkdagen in 2013
Samen met Rijkswaterstaat wordt binnenkort een plan gemaakt om in 2013 (nog) meer aandacht te gaan schenken aan de VDJS praktijkdagen. Na de vele Knooppuntenboekjes en brochures die men kan downloaden en lezen worden de VDJS praktijddagen in 2013 een nieuw speerpunt. Het is de bedoeling dat in 2013 op meerdere locaties meerdere leerzame en nuttige praktijkdagen worden georganiseerd. Gedacht kan worden aan de Westerschelde vanuit Vlissingen, Geldersche IJssel, Pannerdensch Kanaal en Waal vanuit Arnhem, het Amsterdam-Rijnkanaal vanuit Vianen en het Prinses Margrietkanal vanuit Lemmer, Grou of Sneek. Hoed hiervoor www.varendoejesamen.nl en www.facebook.com/varendoejesamen goed in de gaten.

Zeer interessante en nuttige film over de Westerschelde
Voor het GNB-project “Scheiden zeevaart en binnenvaart/recreatievaart in uitvoering”, is een film gemaakt om de vaarweggebruikers te informeren over de veranderingen die relevant zijn voor de recreatievaart en binnenvaart. De film is gemaakt in opdracht van de Permanente Commissie van Toezicht op de Scheldevaart. De film is HIER te bekijken.

Samenwerking VDJS & KNRM
De KNRM gaat in de toekomst nauwer samenwerken met VDJS. Vanuit het project ‘ZEEVAST’ heeft de KNRM een serie folders (boekjes) opgesteld met betrekking tot preventie van watersportongevallen. Afgesproken is dat een aantal folders, waarvan het onderwerp aansluit bij VDJS, door VDJ worden uitgebracht. Er is gestart met de folders ‘Man overboord’, ‘Redingsvesten’ en ‘Onderkoeling’. De folders verschijnen zo spoedig mogelijk online op www.varendoejesamen.nl

KNRM Lezing
Bezorg uzelf en uw watersport vereniging een boeiende ervaring: boek een KNRM avond voor uw club! De KNRM komt graag bij u langs om als onderdeel van uw verenigingsprogramma een avond te verzorgen over de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Bel voor meer informatie of reserveringen met 0255-548454 of mail naar [email protected].

Wijziging e-mailadres?
Regelmatig krijgen wij updates retour omdat een e-mailadres niet meer werkt. Als u een nieuw mailadres krijgt of als u zich wilt afmelden voor deze updates kunt u dat aan ons doorgeven via [email protected]

Met vriendelijke groet,

Hylke Steensma
Projectleider Varen doe je samen!

Stichting Recreatietoervaart Nederland (SRN)
Bezoekadres: Hoofdstraat 82, 3972 LB Driebergen-Rijsenburg
Postadres: Postbus 102, 3970 AC Driebergen-Rijsenburg
T. + 31 (0)343 52 47 49
F. + 31 (0)343 52 47 58
M. +31 (0)6 26 25 48 99
E. [email protected]
W. www.varendoejesamen.nl en www.srn.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.