Verhoogde waterstanden langs Nederlandse kust

Gepubliceerd op: 08 januari 2019- Laatste update: 08 januari 2019 13:41 uur

Dinsdag 8 januari 2019 waait over het westen en noorden van het land een krachtige tot stormachtige wind uit westelijke tot noordwestelijke richting. Dit veroorzaakt verhoogde waterstanden langs de Nederlandse kust.

Het Watermanagementcentrum Nederland in Lelystad heeft direct betrokkenen, zoals waterbeheerders en veiligheidsregio’s gewaarschuwd, zodat maatregelen getroffen kunnen worden. In enkele buitendijkse gebieden is er kans op wateroverlast.

Sluiting Hollandsche IJsselkering

Rijkswaterstaat sluit dinsdagmiddag 8 januari 2019 de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel wegens het stormachtige weer. De Hollandsche IJsselkering is een van de zes stormvloedkeringen van Rijkswaterstaat. Ook de zeesluis bij Farmsum in Delfzijl is afgesloten, net als de kleine kolk van het sluiscomplex bij Kornwerderzand in de Afsluitdijk. Een volledig overzicht van de maatregelen en gevolgen voor de scheepvaart is te vinden op de website Vaarweginformatie.

Ook lokale waterbeheerders nemen maatregelen, zoals het sluiten van coupures. De waterschappen in Noord-Nederland hebben dijkbewaking ingesteld. In de loop van de avond van 8 januari neemt naar verwachting de wind af en dalen de waterstanden weer naar normale waarden.

Hinder op de weg noorden en westen
Weggebruikers in het noorden en westen van het land moeten dinsdagmiddag 8 januari 2019 en tijdens de avondspits rekening houden met zware windstoten. Het KNMI heeft daarvoor code geel afgegeven. Het advies is om de weer- en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan de omstandigheden aan te passen. Vanuit de verkeerscentrales houdt Rijkswaterstaat de situatie op de weg in de gaten.

Bron:Rijkswaterstaat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.