Voorlichtingscampagn​e Antifouling: milieuvriendelijk bootonderhoud

Amsterdam – Waterrecreatie Nederland, HISWA Vereniging en Milieu centraal zijn een voorlichtingscampagne gestart over Antifouling. Antifouling is een onderwaterverf die de aangroei van bijvoorbeeld algen, schaaldieren en zeepokken onder een boot tegengaat. De verf bevat biociden als koper en zink en is daarom belastend voor het watermilieu. De voorlichtingscampagne voorziet in de informatievoorziening naar de watersporter en is gericht op het maken een nieuwe keuze voor onderwaterverf die goed werkt èn beter is voor de waterkwaliteit. Speciaal voor watersporters is een helpdesk opgezet waar zij terecht kunnen met vragen over milieuvriendelijk bootonderhoud.

Alternatieven

Watersporters gebruiken vaak al jaren dezelfde onderwaterverf. Ook worden er middelen gebruikt die in Nederland verboden zijn. Het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) bepaalt welke Antifouling is toegelaten. Eind 2014 zijn een aantal toelatingen van Antifoulings vervallen. Zonder toelating mag een Antifouling niet verkocht (en aangebracht) worden. Sindsdien is er veel onduidelijkheid over wat nu eigenlijk wel en niet mag en wat eventuele alternatieven zijn. In het kenniscentrum op de website van ‘Varen doe je Samen!’ wordt aangegeven wat wel en niet is toegestaan en er worden alternatieven weergegeven.

Meer informatie

Meer informatie over de voorlichtingscampagne Antifouling is te vinden in het kenniscentrum van de website ‘Varen doe je Samen!’:Varen doe je Samen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.