Centrale bediening voor stuwensemble Nederrijn en Lek komt gestaag dichterbij

Gepubliceerd op: 20 december 2018- Laatste update: 20 december 2018 14:13 uur

Als de sluis- en stuwcomplexen bij Amerongen, Hagestein en Driel in 2019 gerenoveerd zijn, worden ze vanaf één centraal punt in Amerongen bediend. De nieuwe bediencentrale is er klaar voor. Het daadwerkelijk gebruik wacht op de afronding van de renovatie.

Eén van de voordelen van centraal bedienen, is het continu draaiende kunnen houden van het systeem. Daardoor wordt het mogelijk om het scheepvaartverkeer straks 24 uur per dag, zeven dagen per week vanuit de centrale te bedienen. Nu is dat in het weekend ’s nachts nog niet het geval. Waar nu voor elk complex overdag nog twee mensen nodig zijn, en ’s nachts één, heb je straks in totaal drie mensen nodig voor het gehele stuwensemble. Ralph Jansen, technisch manager van het renovatieproject stuwensemble vertelt: ‘Op deze manier kunnen we waarborgen dat er continu bezetting is, maar dan met minder mensen. Hierdoor kunnen we efficiënter en doelmatiger werken.’ Het in aantal terugbrengen van de benodigde bemensing, maakt de bedieningscentrale namelijk modern en toekomstbestendig.

Situatie stuwcomplexen
De sluizen bij Amerongen en Hagestein zijn inmiddels helemaal klaar voor centrale bediening en voorzien van een nieuwe besturingsinstallatie. Dit nieuwe systeem wordt momenteel enkel nog lokaal aangestuurd. Parallel hieraan, testen we de systemen ook uitgebreid om straks over te kunnen gaan op centrale bediening. Dit gebeurt per locatie nu vanuit het huidige bediengebouw.
De nieuwe bedieningscentrale in Amerongen
In Amerongen bevindt zich de bedieningscentrale, daar vind je de werkplekken bij elkaar in plaats van apart op elke locatie. Jansen: ‘Feitelijk is het gewoon één grote ruimte met de werkplekken van voorheen nu bij elkaar. We werken met zeven beeldschermen per werkplek; voor camera’s, radar en het bedieningssysteem. Een groot voordeel is dat alle informatie op één plek samenkomt.’
Opvangen van drukte
En wat als het druk is? Wordt het werk dan niet te zwaar voor de twee bedienaars? Jansen voorziet geen problemen. ‘De bedienaars bedienen alle sluizen en schakelen steeds over van het ene, naar het andere complex, als de situatie daarom vraagt. Het bedienen van de stuwen in het kader van watermanagement vergt beperkte tijd.’

Bron:RWS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.