GEZOCHT: VERHALEN RIVIERVISSERIJ BIJ EN ROND NIJMEGEN

GEZOCHT: VERHALEN RIVIERVISSERIJ BIJ EN ROND NIJMEGEN

En dan nu tijd om na ‘De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal’ het volgende boek voor de Stratemakerstoren te gaan schrijven. Toen het beroep van de riviervisser uitstierf. Toen de rivier vol zout en chemicaliën en rotzooi lag en het ‘grapje’ rondging dat je ter hoogte van de smeerpijpen van chemische bedrijven je fotorolletjes in rivierwater kon ontwikkelen. Dat ik als kind zag hoe mijn vader de dode, stinkende vis uit het gangboord schepte, in de glanzende zon – omdat de rivieren vergiftigd waren door het ‘wonderpoeder’ DDT, dat met hoogwater van de onderste wijnranken was afgespoeld. Mijn broer en ik zwommen in een vuile poel waarin niet langer werd gevist, tussen de rottende brasem en paling. De scheepsschroeven kregen de schuld dat ze de visstand nekten. Ik weet nog dat er in de jaren zestig in het voorbijvaren over stuurboord bij Nijmegen werkeloze zalmvissers lagen. Dat soort verhalen zoek ik, van dood en bederf in blakende zomers en verdwenen zoetwatervissers. Heeft u interessants te vertellen over de teloorgang van de riviervisserij en is dat nog nooit ter schrift gesteld? dan hoor ik dat graag. mail mij. met dank groet ik, Frank Antonie van Alphen, schrijver van boeken. [email protected]

2 gedachten over “GEZOCHT: VERHALEN RIVIERVISSERIJ BIJ EN ROND NIJMEGEN”

  1. Met warme belangstelling las ik de oproep van, Verhalen riviervisserij bij en rond Nijmegen. Daar viste mijn vader en moeder .Ben in Haalderen geboren. Ook viste daar nog twee ooms en tantes van mij. Geweldig dat hiervan een boek komt. Heb fotos en ben zelf nog steeds op zoek naar een film waar mijn moeder opstaat die jong overleden is. Doornernburg bij Banning was de visplaats.Verder heb ik nog een neef die over de visserij een wandelende encyclopedie is. Hij is al niet zo jong meer. Hartelijke groeten. B

  2. Mijn oom was een riviervisser op de Waal bij Erlecom, zijn naam was Wim van den Berg. Er lagen daar drie schokkers waarvan er een aan de krib lag waar mijn oma op woonde. Ook zette mijn oom in die tijd de bemanning van een stoombaggermolen over.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.