Heiproeven met plaatsen damwanden bij sluis Eefde

Aannemerscombinatie Lock to Twente (L2T) voert tussen maandag 23 oktober en vrijdag 27 oktober heiproeven uit bij sluis Eefde. Tijdens deze proeven test de aannemer de methode voor het intrillen van damwanden en de effecten daarvan op de bodem en het geluid. Op deze manier kan de aannemer nauwkeuriger bepalen welke manier van werken de minste hinder geeft voor de omgeving.

Wat merkt de omgeving van de proef?

De heiproeven worden uitgevoerd aan de kant van de Kaperallee in Eefde. Het geluid van de heiproeven zal nabij de sluis aan de rand van Eefde te horen zijn. Van 16 tot en met 20 oktober treft de aannemer voorbereidingen en wordt de heistelling opgebouwd. Tussen maandag 23 oktober en vrijdag 27 oktober voert de aannemer de proeven uit. Op werkdagen kan er tussen 07.00 en 19.00 uur worden gewerkt.

Waarom is de proef nodig?

Rijkswaterstaat heeft de aannemer gevraagd met de bouw van de nieuwe sluiskolk de hinder voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Voor de bouw van de 2e sluiskolk zullen veel damwanden worden ingetrild. Deze werkzaamheden kunnen helaas niet zonder hinder worden uitgevoerd. Ter voorbereiding op deze werkzaamheden heeft de aannemer de verwachte benodigde tijd, in te zetten materiaal, geluid en trillingen in kaart gebracht. Om deze verwachtingen in de praktijk te toetsen voert de aannemer heiproeven uit. Tijdens de proeven worden de trillings- en geluideffecten gemeten. Op deze manier kan de aannemer bijvoorbeeld bepalen welk materieel het beste kan worden gebruikt om de hinder voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken.

Verder inrichten van het bouwterrein

Om ruimte te maken voor de bouw, verlegt de aannemer de komende weken het Kanaalpad bij sluis Eefde. Tijdens deze werkzaamheden blijft er altijd een doorgaande route beschikbaar voor wandelaars, fietsers en automobilisten. Na de heiproeven gaat de aannemer verder met het inrichten van het bouwterrein. Zo worden er bouwketen geplaatst, maakt de aannemer een loskade en worden de kabels en leidingen waar nodig weggehaald of verlegd. Medio januari 2018 start de aannemer met de bouw van de 2e sluiskolk bij Eefde. Voor de 2e kolk wordt circa 2500 strekkende m damwanden aangebracht.

Meer informatie

Lock to Twente heeft ook een app ontwikkeld, waarop de werkzaamheden te volgen zijn. Deze app (‘L2T App’) is gratis te downloaden in de App Store of Google Playstore. Meer informatie is ook te vinden op de projectpagina Twentekanalen: uitbreiding Sluis Eefde. Men kan ook bellen met het gratis publieksinformatienummer van Rijkswaterstaat: 0800-8002. De werkzaamheden zijn ook te volgen op Facebook (Rijkswaterstaat Twentekanalen).

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.