Informatie over bezetting ligplaatsen fors uitgebreid

Informatie over bezetting ligplaatsen fors uitgebreid

Binnenvaartschippers hebben vanaf 1 maart nog meer (realtime) zicht op de beschikbaarheid van ligplaatsen. Vanaf dat moment zijn ook de ligplaatsen van Rijkswaterstaat opgenomen in de website www.blauwegolfverbindend.nl. Op een interactieve kaart worden de vrije ligplaatsen getoond met informatie over o.a. de positie, de grootte en de bezetting van de ligplaats.

Het informatiesysteem is uitgebreid met de bezettingsinformatie van ruim 600 ligplaats vlakken van Rijkswaterstaat. In vlakken zijn één of meerdere ligplaatsen beschikbaar. Het gaat om ligplaatsen verspreid over geheel Nederland, zoals bijvoorbeeld bij Hansweert, de Volkeraksluizen, Dordrecht, Maastricht, Utrecht, Deventer of Delfzijl. Ook partijen die van de Open Data Service gebruik maken krijgen daarmee de nieuwe ligplaatsgegevens in hun systeem.

De bezettingsgraad wordt berekend aan de hand van ligplaatsgegevens (zoals de afmetingen) en van AIS-gegevens zoals positie, lengte en breedte van een vaartuig. Er worden overigens geen scheepsnamen of andere identificerende kenmerken genoemd op de website Blauwe Golf Verbindend.

Goed voor veiligheid en milieu

Doordat binnenvaartschippers vooraf de ligplaatsbezetting kunnen checken zijn er minder vaarbewegingen in de havens en op de vaarwegen nodig, waardoor de veiligheid toeneemt en de uitstoot vermindert.

Blauwe Golf Verbindend

Het project Blauwe Golf Verbindend zorgt voor een betere informatie uitwisseling en maakt een snellere doorstroming mogelijk van alle verkeer: varend op het water én rijdend over de bruggen en sluizen. Het is een samenwerking tussen de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, de Nationale Databank Wegverkeersgegevens, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam en Rijkswaterstaat. Kijk voor meer informatie op de website van Blauwe Golf Verbindend (www.blauwegolfverbindend.nl).

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.