Kapwerkzaamheden Uitbreiding Sluis Eefde bijna gereed

Nieuwsbericht – Gepubliceerd op: 17 november 2016- Laatste update: 17 november 2016 11:00 uur

Het kappen van het grootste deel van de bomen naast het sluiscomplex van Eefde is begin oktober afgerond. Door de inzet van extra mankracht en droge weersomstandigheden was het werk 2 weken sneller gereed dan gepland. Na groen licht van de ecoloog kapt aannemer Devobo naar verwachting in de tweede helft van november de laatste 20 bomen in de bocht van het Kanaalpad.

Kapwerkzaamheden bij Sluis Eefde (oktober 2016)

In die bomen, of in de buurt van die bomen, werd begin oktober nog gebroed door duiven. De precieze planning is afhankelijk van het weer. Bij nat weer of als het stevig vriest kan de aannemer niet kappen en worden de werkzaamheden uitgesteld.

Verkeersregelaars Kanaalpad

Deze laatste kapwerkzaamheden duren 2 à 3 dagen. Boomstammen worden meteen na de kap afgevoerd, de takken op een later, nog te bepalen, moment. De aannemer zet verkeersregelaars in om verkeer op het Kanaalpad korte tijd stil te kunnen leggen voor een veilige situatie.

Afrondende werkzaamheden

De boomstammen van het eerste deel van de kap zijn kort na de kap afgevoerd. De takken hebben een paar weken op locatie gelegen en zijn begin november versnipperd. Eerst moesten de bladeren drogen, waardoor een hogere verbrandingswaarde ontstaat, zodat de houtsnippers konden worden afgevoerd naar een biocentrale.

De afgelopen weken was de aannemer bezig met het verwijderen van boomstronken. Het frezen van het terrein was een vereiste, zodat de grond na de laatste kapwerkzaamheden kan worden geëgaliseerd en we het terrein tot de bouw van de tweede sluiskolk goed kunnen onderhouden.

‘Nieuwsgierig naar de herinrichting’

Tijdens de kap liepen regelmatig medewerkers van Rijkswaterstaat rond om eventuele vragen van omwonenden en passanten te kunnen beantwoorden. De reacties waren overwegend begripvol. Men vindt het kappen zonde, maar begrijpt dat het wel nodig is. Er was ook grote interesse in de plannen voor de herinrichting van het gebied. De gekapte bomen worden na de bouw van de sluis herplant. Doordat we direct bomen planten van 5 en 10 meter ontstaat meteen een volwassen ogend bos. Met ruimte voor wandelpaden, een open plek voor evenementen en een trap (tevens tribune), die opgang biedt tot de boulevard en het uitzichtpunt.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.