Rijkswaterstaat controleert recreatievaart tijdens grote actie

Afgelopen week heeft Rijkswaterstaat in Friesland en Flevoland een grote handhavingsactie op het water gehouden. Met patrouillevaartuigen, rhib’s en assistentie van een helikopter werd gecontroleerd op de vaarregels voor recreatievaart. Doel van deze actie is het bevorderen van de veiligheid op het water, zodat het voor alle vaarweggebruikers prettig en veilig varen is.

Handhavingsactie
In een speciale actieperiode van 16 tot en met 21 augustus is de controle opgevoerd en hebben handhavers (BOA’s) van Rijkswaterstaat actief op de regels uit het Binnenvaartpolitiereglement gehandhaafd. Met patrouillevaartuigen, rhib’s (snelle interventievaartuigen)) en een helikopter is onder andere gecontroleerd op snelheid, plaats op de vaarweg, vaarbewijzen en voorgeschreven uitrusting aan boord.

Controles
De handhavingsacties vonden plaats op 16 en 17 augustus op de Randmeren in Flevoland en van 19 tot en met 21 augustus op het Prinses Margrietkanaal en de Friese meren. Tijdens de handhavingsactie gold voor overtredingen die de veiligheid in gevaar brengen een zero-tolerancebeleid. Rijkswaterstaat heeft tijdens de actie 278 controles uitgevoerd. Er zijn 93 waarschuwingen gegeven en 97 processen verbaal geschreven. Bij 81 controles was alles in orde. Op 21 augustus is de actie vroegtijdig afgebroken wegens het slechte weer. Meest voorkomende overtredingen waar een proces verbaal voor werd geschreven waren het te snel varen op plaatsen waar dit niet is toegestaan en het niet gebruiken van het dodemanskoord. Waarschuwingen werden vooral gegeven voor het staand besturen van een snel vaartuig zonder het dragen van een reddingvest en het ontbreken van de juiste documenten zoals het registratiebewijs van het schip.

Druk met beroepsvaart en pleziervaart
Op de Nederlandse hoofdvaarwegen is het druk met beroepsvaart. Tijdens de zomerperiode komen daar op veel plekken, zoals de Randmeren, het Prinses Margrietkanaal (hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl) en de Friese meren, nog een groot aantal recreatieschippers bij. Zeker in de zomermaanden is het dus erg druk op het water, met een grote diversiteit aan scheepsafmetingen, vaargedrag, kennis en ervaring. Rijkswaterstaat ziet dat de regels op het water vaak bewust of onbewust worden overtreden en dat er hierdoor gevaarlijke situaties ontstaan. De handhavingsacties hebben tot doel de veiligheid op het water te bevorderen, zodat het voor alle vaarweggebruikers –zowel recreatievaart als beroepsvaart- prettig en veilig varen is.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.