Rijkswaterstaat zet 3e noodpomp in om scheepvaart op Maas-Waalkanaal mogelijk te maken

Rijkswaterstaat zet vandaag een 3e noodpomp in om scheepvaart op het Maas-Waalkanaal beperkt mogelijk te maken. Sinds de 2 noodpompen maandag 3 januari in werking zijn gesteld, stijgt het waterpeil in het Maas-Waalkanaal met circa 12 cm per etmaal.

Het peil mag niet te snel stijgen. Er moet worden voorkomen dat een soort ‘vloedgolf’ het kanaal wordt ingepompt die schade veroorzaakt aan sluisdeuren en kanaalwanden. Veiligheid staat voorop. Daarom is Rijkswaterstaat aanvankelijk met 2 noodpompen gestart.

Peilwisselingen

Nadat de pompen waren gestart, trad een aantal peilwisselingen in het kanaal op. Dit wordt veroorzaakt doordat het watersysteem van het kanaal zich stabiliseert. Zo zuigen dijken die deels drooggevallen waren weer water op en vullen ook de zijarmen van het kanaal. De hoeveelheid weggelopen water is moeilijk in te schatten; mogelijk is er meer water uit het kanaal weggelekt dan er oorspronkelijk was berekend.

Zorgvuldige stijging waterpeil

De peilstijging van het kanaal wordt nauwkeurig gemeten. Rijkswaterstaat onderhoudt contacten met betrokkenen zoals bewoners van woonboten, zodat zij het meteen kunnen doorgeven wanneer er problemen ontstaan door de peilstijging. Daarnaast heeft Rijkswaterstaat de sluisdeuren ontlast door schotbalken te plaatsen die de extra krachten kunnen opvangen.

3e pomp

De 3e pomp wordt vanaf vandaag opgebouwd. De pomp wordt geplaatst op hetzelfde ponton waar de andere 2 pompen op staan. Op dit ponton is voldoende ruimte voor een derde pomp. Met deze 3e pomp stijgt de capaciteit van 10 miljoen liter per uur naar 15 miljoen liter per uur.

Met de ingebruikname van 3e pomp kan er naar verwachting eind deze week weer beperkt scheepvaartverkeer plaatsvinden op het Maaswaal-Kanaal.

Kijk voor meer informatie op de pagina Aanvaring stuwcomplex Grave.

Bron:Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.